Munkavállalás Dániában – megérkezéstől a munkáig

0

Munkavállalás Dániában – az északi ország jó hely, ráadásul EU-tag is, így a munkavállalás sem különösebben nehéz. A Határátkelő most tanácsokkal és hasznos linkekkel segít!

Munkavállalás Dániában – a megérkezés

Dániába érvényes magyar személyi igazolvánnyal és/vagy érvényes magyar útlevéllel lehet beutazni, Európai Uniós állampolgárként tartózkodási engedély nélkül 90 napig (munkakeresés céljából fél évig) tartózkodhatunk az országban.

Ha költözünk (azaz hivatalos megfogalmazás szerint „életvitelszerűen, 90 napnál hosszabb ideig kívánunk Dániában tartózkodni”), akkor a lakhely szerint illetékes dán Regionális Közigazgatási Hivatalban (Statsforvaltningen) kell tartózkodási igazolást (EU-opholdsbevis) kérnünk.

Amit ilyenkor igazolnunk kell, az a tartózkodás célja (ehhez vagy érvényes munkaszerződéssel, vagy iskolalátogatási igazolás szükséges), és azt is be kell bizonyítanunk, hogy van hol lakunk (ehhez szükséges lehet vagy bérleti szerződés, vagy tulajdoni lap, esetleg befogadó nyilatkozat, stb.). Az ügyintézési idő változhat, érdemes rákérdezni a már említett közigazgatási hivatalnál.

A tartózkodási igazolást levélben kapjuk majd meg, ha ez megvan, akkor irány az önkormányzat (kommune), Itt kapjuk majd meg a személyi azonosító számot (CPR-szám) tartalmazó személyi azonosító kártyát (ez az úgynevezett sárga kártya, azaz „sygesikringsbevis”), ami lakcímkártyaként, adóazonosítóként, és egészségbiztosítási kártyaként is szolgál.

Ha bármi kérdésetek lenne, akkor érdemes felkeresni a Bevándorlási Hivatal (Udlændingestyrelsen) oldalát (ahol angolul is le van szépen minden írva).

Munkavállalás Dániában – hogyan találjunk munkát?

Mivel hála istennek uniós állampolgárok vagyunk, így semmilyen előzetes engedélyre nincs szükségünk a dániai munkavállaláshoz. Ha a fenti papírok mind megvannak, és megvan az EU-s tartózkodási igazolásunk (szép, dallamos dán nyelven az EU-opholdsbevis), más hatósággal a munkaviszony bejelentése kapcsán nincs dolgunk, mi több, a tartózkodási igazolást sem kell megvárni a munka megkezdéséhez.

„Ha bárki érez magában elég elszántságot, hogy csak úgy kijöjjön munkát keresni, szüksége lesz egy ún. CPR-kártyára („sárga kártya” magyarul, TB kártya), e nélkül nem lehet legálisan munkát végezni az országban.

 Ilyet csak akkor lehet kapni, ha van az embernek letelepedési és munkavállalási engedélye, amit csak akkor kap meg, ha talál bejelentett munkahelyet Dániában, amiből igazoltan legalább annyi bevétele származik hónapra lebontva, amiből (az ő elbírálásuk alapján) meg lehet élni az országban, anélkül, hogy igénybe kellene vennünk a helyi szociális juttatásokat, mint például hajléktalanszálló.

 Ha nincs ilyen állás, akkor csak egy fél évig érvényes ideiglenes CPR-kártyát lehet kapni, de ha ez idő alatt nem járunk szerencsével munkafronton, akkor ezt bevonják és ezzel együtt mindent, ami azt jelenti, hogy újra turista státuszba kerülünk vissza.”

A dánok előrelátóak és jó fejek, így a helyi Foglalkoztatási Minisztérium működtet egy angol nyelvű honlapot, melyen a leendő munkavállalók tájékozódhatnak a szabályozás részleteiről, mi több, itt vannak fent állásajánlatok is (linkeket kicsit lejjebb találsz).

Mivel a neten is fent van szinte minden, semmi akadálya annak, hogy már Magyarországról megpróbáljunk munkát találni, ami persze nem könnyű, de figyelembe véve, hogy Dánia a világ legdrágább országai közé tartozik, jelentősen megkönnyítheti az életünket.

Fontos tudni, hogy a különböző munkaközvetítő cégekkel, ügynökségekkel kötött szerződések általában nem tartalmaznak kötelezettségvállalást konkrét, személyre szabott munkaszerződés megkötésére, illetve nem garantálnak hosszú távú munkaviszonyt.

A munkaadó viszont köteles a foglalkoztatási jogviszony kezdetekor a munkavállaló számára írásos szerződést kiállítani, mely tartalmazza a foglalkoztatás feltételeit, a bérezés mértékét és módját. A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá, hogy a foglalkoztatásra mely kollektív megállapodás szerint kerül sor.

Munkavállalás Dániában – a munkanélküli segély

Tegyük fel azt a rendkívül kellemetlen helyzetet, hogy munkanélküliek leszünk. Ennek senki sem örül, de arra se számítsunk, hogy ilyen esetben automatikusan jár a segély.

Külföldiként ugyanis csak akkor jár nekünk támogatás, ha

– legálisan tartózkodunk az országban (azaz van személyazonosító kártyánk, és CPR-számunk)

– az igénylést megelőző három évben összesen legalább 52 hét dán (!) munkaviszonyunk van

– legalább egy évig tagja voltunk valamelyik dán szakszervezetnek, vagy havi hozzájárulást fizettünk valamelyik szakszervezet munkanélkülieket biztosító alapjába (A-kasse)

– és regisztrált és aktív munkakeresők vagyunk a lakhely szerinti önkormányzat munkaügyi irodájában

Munkavállalás Dániában – hasznos linkek

Regionális Közigazgatási Hivatal (Statsforvaltningen)

Adatlap

Bevándorlási Hivatal

Work in Denmark (angol nyelvű)

Job Index (álláshirdető oldal)

Job Zonen (álláshirdető oldal)

Stepstone (álláshirdető oldal)

(Fotó: flickr.com/kevin burkett)

Share.

About Author

Leave A Reply