Munka egy londoni oviban

0

A hosszú évek óta Londonban nannyként dolgozó Hanna most kipróbálta magát (alkalmi jelleggel) egy óvodában is. Éppenséggel váltani teljesen nem akar (családoknál dolgozva jobban lehet keresni), de mint írta, az önéletrajzában jól fog mutatni idővel, hogy gyerekekre csoportban és csapatban is vigyázott.

„Tavalyi év során a 2 éves óvodájában párszor önkénteskedtem, s azok az alkalmak növelték az önbizalmam. Ám ami ott történt és, ahogy a gyerekeket kezelték, nem követésre méltó volt.

Kiabáló és kiégett óvónők, akik csak azt várták, hogy teljen el az a pár óra és mehessenek haza. Anyumnak úgy írtam le a helyet, mint sintértelep. A saját gyerekem nem adnám be ide. Be is fuccsolt a hely, s bezárták. Nem lepett meg, hogy idővel egyre kevesebb gyerek járt oda, s angol kertváros családjai nem oda íratták be picijeiket.

Most egy olyan óvodába volt lehetőségem bejutni, ami egy önkormányzati paneltelep szélén áll. Legalább ide mondom, nem Land Roverrel érkeznek, s nem kell posh anyukákkal parolázni. (…)

Az első perctől egy fekete kislány feltűnt nekem, aki a többiekénél magasabb értelmisége szinttel rendelkezett. Csodálkoztam is rajta, hogy miért nem az iskolában van már, hiszen ránézésre és életkorát tippelve már beleférne.

Neki a délelőtti pár óra, az totál unalom lett. Látszott rajta, hogy ő készen áll a számokra, a betűkre és komolyabb kihívásokra is, mint életkornak megfelelő logikai játékok stb.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ő volt az, aki annak ellenére, hogy tök ismeretlen voltam neki, már jött is oda hozzám egy ölelésre, fél órán belül.

A gyerekek mindegyike a közösségben való viselkedés készségével rendelkezett, s nem találtam kirívóan rossz vagy kezelhetetlennek senkit sem. Páran kicsit több figyelmet akartak és csak azért is szekálták a többieket.

Ezzel ellentétben meg volt olyan kisfiú, aki annyira szótlanul és magában elvolt, hogy ő az, aki „senkinek” nem tűnik fel, ha jelen van, ha nincs. Nem zavart semmi vizet és utasításokat könnyen követte. (…)

Az óvodát egy magáncég üzemelteti ugyan, de rászorultsági és életkori alapon az önkormányzat által van maximálisan finanszírozva. A szülőknek ez ingyenes jár, s nem kell extrában fizetniük. Ám sajnos ebből fakadóan látszódott, hogy mennyire elhanyagolt és nem felszerelt intézményről is van szó.

A pénzes, drága óvodákban eddigi tapasztalataim szerint sokkal több fejlesztő játék, könyv, kreatív foglalkozást biztosító eszköz stb áll rendelkezésre.”

A teljes posztot itt találjátok.

A határátkelők gyermekei jobban érzik a diszkriminációt

(Fotó: flickr.com/Lucélia Ribeiro)

Share.

About Author

Leave A Reply