Működhet-e a multikulti?

0

Európában, ahol egyre nagyobb a keveredés, ez az egyik legizgalmasabb kérdés, és ezt próbálja meg körbejárni Svájci S(CH)apka is a blogján. Lássuk, mire jut!

„Úgy gondolom, hogy az elfogadás még csak-csak, de a befogadás? Az már nehéz dió. Persze, vannak nyitottabb emberek, akiknek ez könnyebben megy (én nem vagyok az). Őszintén szólva, ezt a multikultit sok esetben inkább érzem erőltetettnek, mint őszintének. (…)

Ha a társadalom legkisebb egységét, a családot nézem, ott sem egyszerű a helyzet. Ha visszatekintünk a történelemben (nem nagyon, csak a múlt századig), még az is furcsa volt, ha egy falusi városit vett el férjül, feleségül, vagy épp egy református katolikussal bútorozott össze. (…)

Persze, nincs statisztikai adatom, hogy mennyi a rosszul elsült vegyes házasságok aránya, és ebből mennyire tehető a kulturális különbségek miatti válás, de nekem is volt pár ismerősöm, akinek a mézeshetek (évek) elmúlása után megfeküdte a gyomrát a helyi szokások sokasága. El-, elfogadta, de befogadni nem tudta az idegen kultúrát. (…)

A szokásokról nem is beszélve. Én nem vagyok egy barátkozós fajta (otthon sem), így ritkán kerülök kellemetlen helyzetbe, de azért előfordul néha. Az itteniek három puszival köszöntik egymást. Nálunk ugye, a kettő a megszokott. (…)

Egy idő után az is megterhelő, ha valamit állandóan el kell magyarázni. Nagyon meg tud akasztani egy-egy beszélgetést, ha a másik nem érti azokat a megjegyzéseket, amik szintén zsigerből jönnek. Ez fordítva is igaz, természetesen. (…)

Minap lánykám meséli: a munkahelyén valaki leejtett valamit. Erre ő viccesen megjegyezte: “Le fog esni.” Ezt nekünk nem kell magyarázni. 🙂 Munkatársa (arra gondolva, hogy csak rosszul fejezte ki magát) javította: “Leesett.” Itthon jót derültünk rajta. Kérdeztem, hogy elmagyarázta-e neki, hogy direkt fogalmazott így, de csak legyintett. (…)

Aztán ott vannak a viccek. Néha a rádióban ellőnek egy-egy viccet, amin a helyiek nagyokat kacagnak, mi meg egymást nézzük, hogy ezen mit kell nevetni. Vélhetően ők is így lennének a mi poénjainkkal.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

 

Share.

About Author

Leave A Reply