Most már biztos: maradhatnak a magyarok Nagy-Britanniában

0

Miközben finoman fogalmazva is kaotikus a helyzet az Egyesült Királyságban a Brexit megállapodástervezete kapcsán, annyi legalább kiderült belőle: most már teljesen egyértelmű, hogy milyen feltételekkel maradhatnak majd a magyarok (és a többi uniós állampolgár) a szigetországban.

Theresa May brit kormányfő csütörtökön azt mondta, csak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodástervezettel képzelhető el az Egyesült Királyság zökkenőmentes kilépése az Európai Unióból.

A brit miniszterelnök kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

Még csütörtök reggel bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Ugyancsak lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.

Mi van a tervezetben?

Sok minden, hiszen 585 oldalas dokumentumról van szó. Ami fontos, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik az átmeneti időszak végéig törvényesen és életvitelszerűen eltöltöttek öt évet az Egyesült Királyságban, állandó tartózkodási jogosultságot kapnak.

A viszonosság alapján ugyanez vonatkozik az EU-országokban élő brit állampolgárokra.

A dokumentum alapján azok a külföldi EU-állampolgárok, akik az átmeneti időszak végéig még nem töltöttek el öt évet az Egyesült Királyságban, szintén maradhatnak, amíg ki nem töltik az ötéves tartózkodási időszakot, és ezután ők is állandó letelepedési jogosultságot kapnak.

A dokumentum szerint a jogosultságok kiterjednek a külföldi EU-állampolgárok azon hozzátartozóira is, akik 2020. december 31-én szintén már az Egyesült Királyságban tartózkodnak életvitelszerűen – írta a EuroNews.

A megállapodás-tervezet szerint a nagy-britanniai tartózkodásra jogosult EU-állampolgárokhoz a jövőben bármikor csatlakozhatnak hozzátartozóik – házastársuk, a velük polgári partnerségi vagy házasságon kívüli élettársi viszonyban állók, az eltartott gyermekek és unokák, illetve a gondoskodásra szoruló szülők és nagyszülők -, abban az esetben, ha a hozzátartozói viszony 2020. december 31-én már fennáll, és még fennáll akkor is, amikor az illető be akar utazni az Egyesült Királyságba.

A brit kormány már többször is hangoztatta, hogy mindenképpen szeretné, ha a Nagy-Britanniában törvényesen élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok a brexit után is maradnának, függetlenül attól, hogy születik-e megállapodás London és az EU között a brit kilépés feltételrendszeréről.

Hazatérnek a nagy-britanniai magyarok?

Share.

About Author

Leave A Reply