Most jelentkezhetsz az ingyen európai vonatozásra

0

November 29-től egészen december 11-ig lehet jelentkezni arra a pályázatra, melynek keretében ingyen vonatjegyeket lehet kapni Európa bebarangolásához. Nem árt sietni, mert a program rendkívül népszerű.

A DiscoverEU második pályázati fordulója már ez (az elsőre 3214 magyar fiatal jelentkezett, közülük 287-en kapták meg a lehetőséget), lényege, hogy az éppen 18 éves európai fiatalok vonatozhatják körbe Európát jövő nyáron. Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet. Idén július és október között összesen 15 000 fiatal utazhatta be Európát.

„Nagyszerű látni, hogy ennyi fiatal él az új lehetőséggel, hogy felfedezze Európa kultúráját és hagyományait, megismerje Európa sokszínűségét, és új barátokat szerezzen, akikkel másként sosem lett volna lehetőségük megismerkedni” – mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos.

A most kiírt második fordulóra bárki pályázhat, aki 2000. január 1. és 2000. december 31. között született és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A pályázókat az alapján választják ki, hogy milyen válaszokat adnak az öt feleletválasztós kvízkérdésre az európai kultúra és sokféleség, a fiatalokat megcélzó uniós ifjúsági kezdeményezések, valamint a közelgő európai parlamenti választások témájában, amelyekhez egy további kiegészítő kérdés is kapcsolódik majd a második fordulóhoz kapcsolódó témakörök egyikéből.

A sikeres jelentkezőknek 2019. április 15. és október 31. között nyílik lehetőségük az utazásra, legfeljebb 30 napos időszakra – hívta fel a figyelmet a Portfolió.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb öt fős, 18 éves fiatalokból álló csoportban utazhatnak, alapesetben vasúton. Annak érdekében ugyanakkor, hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, adott esetben alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így az Unió távoli területein vagy szigetein élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

Szó van a program bővítéséről is, amennyiben az Európai Parlament és a Tanács rábólint, 2021 és 2027 között további 1,5 millió 18 éves fiatalnak nyílik lehetősége az utazásra.

Ilyen a svájci vonat közelről

Share.

About Author

Leave A Reply