Most akkor V2 + V2 = V4?

0

Egyre több jel mutat arra, hogy távolodnak egymástól a Visegrádi Négyek országai. Ráadásul két teljesen jól elkülönülő párossá kezd válni a csoport.

Az elmúlt hónapokban törések keletkeztek a visegrádi négyek csoportján belül, már inkább Magyarország és Lengyelország, illetve Csehország és Szlovákia szövetségéről van szó – írta a Politico.

A brüsszeli hírportál szerint keleti-nyugati megosztottság helyett már helyesebb lenne a keleti országokon belül húzódó törésvonalról beszélni.

A magyar-lengyel és a cseh-szlovák páros álláspontja ugyanis számos fontos kérdésben (jogállamiság, védelempolitika) eltér egymástól, aminek akár már a következő uniós költségvetésről szóló vitában is szerepe lehet.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Míg a magyar és a lengyel kormány folyamatos harcban áll Brüsszellel például a jogállamisági kérdések miatt, Csehország és Szlovákia visszafogottabb politikát folytat.

„Amit látunk, az már inkább V2+V2, mint V4” – mondta egy névtelenséget kérő közép-európai diplomata a híroldalnak, amely emlékeztetett rá, hogy Budapest és Varsó egyfajta kölcsönös védelmi szerződést kötött, ígéretet tettek rá, hogy leszavazzák az esetleges szankciókat a másik ellen az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárásban.

Pozsony és Prága azonban nem tett hasonló nyilatkozatokat, ehelyett tárgyalást sürget a vita megoldása érdekében.

Mennyire drágák a budapesti ingatlanok a többi fővároshoz képest?

(Fotó: miniszterelnok.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply