„Mondhat bármit Orbán Viktor, a kivándorlás komoly probléma”

2

Reprezentatív felmérést készített a közelmúltban a Publicus közvéleménykutató, melynek eredménye szerint nagyjából 1,2 millió magyar tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát. Az intézet kutatási igazgatója szerint sajnos nem csak mítosz, hogy a magyar fiatalok jó része nem Magyarországon képzeli el a jövőjét.

A felmérés szerint a legtöbben az alacsony fizetések miatt akarnak elmenni, de akadnak, akik a kivándorlásért a kormányt teszik felelőssé. A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hét közeli családtagja vagy ismerőse vándorolt külföldre az elmúlt pár évben és majdnem nyolc vállal tartósan munkát külföldön.

A kérdésben a válaszadók 73 százaléka érintett, azaz azoknak az embereknek is megnőtt a száma, akiknek kivándorolt, vagy tartósan külföldön dolgozik közeli családtagja, ismerőse.

TE IS KÜLFÖLDRE MENNÉL? ITT KÖZEL 1000 ÁLLÁS VÁR!

A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, ami a bevezetőben már említett 1,2 millió főt jelenti, és ez elsősorban a felnőtt lakosság, azaz kiskorú gyerekekkel együtt elérheti akár a 1,5 millió főt is.

A felmérés eredményeiről nyilatkozva a Publicus Intézet kutatási igazgatója a Sztárklikknek azt mondta, abba, hogy egyre többen érvelnek politikai indokokkal bejátszik az is, hogy akiknek az alacsony fizetések számítottak, egy jó része mára elment, illetve a magyarországi bérek is emelkedtek.

„A fiataloknál ez a bizonyos elvándorlási potenciál sokkal nagyobb mértékben valósul meg, és fordul át tényleges kivándorlásba. Sajnos nem csak mítosz, hogy az értelmes fiataljaink elsöprő többsége nem itthon képzeli el a jövőjét, személyesen találkoztam olyan szülővel, akinek a gyermeke gimnáziumi osztályának többsége külföldön kezdte meg a felsőfokú tanulmányait” – mondta Pulai András.

A kutatási igazgató felhívta a figyelmet, hogy ha a háborús régiókat nem számítjuk, akkor világszinten a kelet-közép-európai régióból, Lengyelországból, Romániából, a Baltikumból és Magyarországról vándorolnak el a legtöbben.

„Ez egy olyan dolog, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni, mert nagyon komoly károkat okoz a társadalomnak: családok szakadnak szét, egész szakmák vándorolnak nyugatra” – tette hozzá Pulai András.

„Mondhat bármit Orbán Viktor, reagálhat akármilyen sikerpropagandával a kormányzat, az emberek a lábukkal, a bőröndjeikkel, a fapados légitársaságok pedig egyre sűrűbb munkásjáratokkal válaszolnak rá. Hogy lehet-e ebből politikát csinálni? Szerintem lehet, mert ez egy nagyon komoly, az emberek háromnegyedét negatívan érintő probléma, és most az is kiderült, hogy sokakat zavaró kérdés” – jegyezte meg a Publicus Intézet kutatási igazgatója.

1,2 millió magyar lenne határátkelő

(Fotó: facebook.com/Publicus Intézet)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Mondhat bárki bármit, Ha nem tesz érte Senki semmit! Még csak vita sincs! KözMédia = kormány. Ellenzék = kormány.
    A bölcsek elmentek, vagy gyáván elbújtak.
    Ó mily büszke nemzet a magyar.

  2. u.i: ukránokkal feltöltik a kiürülő gyárakat, oszt kész. Nekik jó ez a posvány is. Ez a kormányprogram. (szellemileg ennyire futja. Ez a nagy 20 éves terv! Ó a híres magyar szürkeállomány, Géniuszok a magyar vezetők!)

Leave A Reply