Modern rabszolgaság Nagy-Britanniában

0

Brit gyerekeket kényszerítettek modernkori rabszolgaságba. Nem is keveset, ötezernél több lehetséges áldozatot találtak a szigetországban. Többségüket kábítószer-kereskedelemre és szexuális szolgáltatásokra használják a nyomozók szerint.

Összesen 5145 potenciálisan érintett áldozatot találtak tavaly, 35 százalékos a növekedés az előző évhez képest, és a National Crime Agency (NCA) szerint a szám tovább emelkedik.

A legnagyobb csoportot a brit állampolgárok (819 fő, több mint kétszerese a 2016-os 326-nak) alkotják, majd albánok és vietnamiak következnek. A legtöbbjüket szexuális rabszolgának vagy kábítószer-futárnak használják a városi bandák, kihasználva a sérülékeny és befolyásolható fiatalokat termékeik terjesztésére.

A feltételezett munkaerő-kizsákmányolás ezen a területen a legnagyobb, 2352 esetet jelent, vagyis az összes beadvány közel felét. A szexuális kizsákmányolással kapcsolatosan 1744, a házi szolgálatra kényszerítéshez kapcsolódóan 488 esetet jelentettek. A legtöbbet Angliában, de Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is történnek ilyen esetek.

„Sokkoló szám”

Az NCA modern rabszolgasággal és emberkereskedelemmel foglalkozó egységének igazgatója azt mondta, hogy ez a szám „sokkoló”.

„A valóság az, hogy nincs olyan régió az Egyesült Királyságban, amely ne lenne érintett. A szám megdöbbentő, és a mi becslésünk szerint a valóságban történteknél jóval kevesebb esetet jelentenek be” – tette hozzá Liam Vernon.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

A nyomozók a durva növekedés miatt az adatokat továbbították más szervezetek és a National Referral Mechanism (NRM) felé is, amely szervezet az emberkereskedelem és a modern rabszolgaság áldozatainak azonosítására törekszik, és támogatást nyújt nekik, hogy kikerüljenek ebből a helyzetből.

A bandák gyakran használnak 18 év alatti gyermekeket azért, mert kevésbé gyanúsak és ha elkapják őket, akkor kisebb büntetést kapnak. A gyermekek sokszor mentális problémákkal is küzdenek, vagy maguk is droghasználók, akik rossz családi körülmények közül, traumatikus élethelyzetekből, az állami gondoskodásból vagy onnan való szökésből kerülnek a bandák karmai közé.

„Az ilyen típusú kizsákmányolásban részt vevő bűnözők interneten, különösen a felnőtteknek szóló weboldalakon aktívak, azok teszik lehetővé a bűncselekmények elkövetését. Az emelkedő számokkal együtt ez különösen okot ad aggodalomra” – mondta Will Kerr, az NCA igazgatója.

A vietnami körömszalontól a prostitúcióig

A rabszolgák származási országai többek között Kína, Nigéria, Románia, Szudán, Eritrea, India, Lengyelország és Pakisztán, de 116 egyéb különböző nemzetről van tudomása a nyomozóknak.

Az azonosított rabszolgák többségét kényszermunkára, szexuális kizsákmányolásra vagy házi szolgaságra kényszerítették.

Az áldozatok számos jogszerű, illetve illegális munkát végeznek az Egyesült Királyságban, a vietnami körömszalonoktól kezdve, a kannabisz-termesztésig, a prostitúciótól, a virágszedésig és a kézi autómosásig.

A migráció folyamatos utánpótlást biztosít a bandáknak, hiszen a vándorlás folyamán az emberek egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek. Sokszor a rendszer az adós-rabszolgasághoz hasonlóan működik.

„Ez egy jövedelmező terület a bűnözői csoportok számára, amelyben a technológia és az internet nagyon fontos szerepet tölt be, megkönnyítve a bűnözők működését és megnehezítve a bűnüldözők működését. Fontos, hogy erős nemzetközi együttműködésre van szükség, illetve a nyilvánosságnak is nagyon fontos szerepe van” – tette hozzá Liam Vernon.

Élet Anglia rejtett gyöngyszemén

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

Share.

About Author

Leave A Reply