Modern csőlakók

0

Hongkong annyira drága lett, hogy az építészek 10 négyzetméteres betonlakásokat alkotnak vízvezetékcsőből. Az ázsiai metropolisz immár hét éve a legdrágább hely, ha az embert lakást venne.

Mindebből az is következik, hogy nagyon komoly lakásválság tombol Hongkongban, nem csoda, hogy James Law helyi építész hisz abban, hogy ezek a mikrootthonok enyhíthetik a krízist.

Persze ezeknek az apró lakásoknak a dizájnja minden, csak nem tipikus: modern otthonossággal berendezett, beton vízvezetékcsövekből készülnek ugyanis.

Az Opodnak nevezett csőotthonok 10 négyzetméteresek. Összehasonlításképpen: egy normál garázs legalább 20 négyzetméter. Ezeknek a lakásoknak (ha annak nevezhetők) átmérője 2,5 méter.

Van bennük egy ággyá alakítható kanapé, egy minihűtő, egy mikró és egy WC-zuhanyzó kombó.

A „lakás” egyelőre még csak prototípusként létezik, de James Law már az eladásokat tervezi, csapata pedig elindította az engedélyeztetési folyamatot. Egy csőlakás 15 000 dollárba kerül majd, ami jóval alatta van egy új lakás átlagárának a városban.

Csupán összehasonlításként, Hongkongban egy átlagosnak számító 56 négyzetméteres lakás ára 1,8 millió dollár.

Természetesen maga James Law is átmeneti megoldásnak tartja ezeket a mikrootthonokat. Az Opodok a város bármelyik kihasználatlan terében elhelyezhetők, kikötők tetején, épületek között, vagy akár autóutak alatt.

Miután egy ilyen csődarab közel 22 tonnát nyom, nem kell őket összecsavarozni, összetartja őket a súlyuk. Ezért lehet az áruk ilyen alacsony.

„Hongkongban sokan zavaros lakhatási körülmények közt, vagy megosztott ingatlanokban élnek, miután a lakásbérlés és a lakhatás rettenetesen drága és nem megfelelő az önkormányzati lakások helyzete sem. Az Opod az olcsó alternatíva” – érvelt ötlete mellett James Law.

Meglátjuk, igaza lesz-e.

Talán nem lesz hova visszamenni többé

(Fotó: James Law Cybertecture)

Share.

About Author

Leave A Reply