Modell lehet a Brexit

0

Noha egyelőre elég nehéz sikertörténetként tekinteni a Brexitre, a szakértő szerint könnyen előfordulhat, hogy ha az mégis eredményes lesz, modellként szolgálhat más esetekben is.

A megtorpanások ellenére is eredményesnek tartja a Brexit folyamatát az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense.

Magyarics Tamás az InfoRádiónak azt mondta, nyilvánvaló volt, hogy a tárgyalások nem indulnak majd kompromisszumokkal, miként az is várható volt, hogy hosszú folyamat veszi kezdetét.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

„Végül a feleknek rá kellett jönnie, hogy bizonyos mértékű engedményekre szükség van mindkét oldalról. A britek többet, az unió kevesebbet engedett, hiszen az EU erősebb pozícióban van” – tette hozzá a szakértő.

Magyarics Tamás szerint elsősorban a két fél politikai szándékától függ, hogy sikerül-e megállapodni 2018 októberéig. A gazdaságilag és alkotmányjogilag fontos kérdéseket várhatóan „nehéz és intenzív tárgyalások útján fogják rendezni”.

Az Európai Unió célja továbbá olyan keretmegállapodás megalkotása lehet, mely – legalább részben – modellként szolgálhat olyan harmadik államokkal – például Ukrajnával – kötendő egyezségekhez, melyek uniós tagsága a távoli jövőben esedékes – vélte a szakértő.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply