Mivel járna egy Swexit?

0

A vasárnapi svédországi választáson a megerősödött bevándorlás- és Európai Unió-ellenes Svéd Demokraták párt még okozhat galibákat. Annál is inkább, mert belengették, hogy népszavazást akarnak az uniós tagságról. Mivel járna egy esetleges svéd kilépés?

Londoni pénzügyi elemzők szerint például nagyon durva növekedési áldozattal. Mi több, az Oxford Economics közgazdászai a Stockholmi Kereskedelmi Kamara megbízásából készült elemzés szerint ha lenne egy népszavazás és a svédek a kilépés mellett voksolnának, akkor az ország várhatóan 2022 januárjában távozna az Európai Unióból.

SZÍVESEN DOLGOZNÁL KÜLFÖLDÖN? KATTINTS IDE!

Az Oxford Economics számításai szerint ebben az esetben a svéd hazai össztermék (GDP) 2031 végén – vagyis tíz év elteltével – reálértéken 4 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a további svéd EU-tagsággal számoló alapeseti előrejelzés arra az évre valószínűsít.

Ez háztartásonként – 2017-es árakkal számolva – 30 300 svéd korona (930 ezer forint) halmozott GDP-veszteséget jelentene a vizsgált időszak végére. A hozzáértők szerint emellett 2031-ben az alapeseti prognózisnál 73 ezerrel kevesebb munkahely lenne a svéd gazdaságban.

A cég hangsúlyozza, hogy mindez elméleti forgatókönyv, és az Oxford Economics közgazdászai valójában a választások után sem számolnak olyan jellegű gazdaságpolitikai fordulattal, amely módosítaná a svéd gazdaságra érvényben tartott pozitív kilátásukat.

Tíz dolog, amit eltanulhatnánk a svéd munkahelyektől

Share.

About Author

Leave A Reply