Mitől működik az angol iskolarendszer?

1

Valamiért csak működik, pedig másképp készít fel (illetve: felkészít) az egyetemre és a továbbtanulásra, mint a magyar. Erről írt blogján Schrammel Ivett pszichológus, aki nem mellesleg 3 gyerek édesanyja, így több mint 4 évig volt szerencséje három brit-gibraltári iskolát megismerni.

„Először is az egyetemi tanulmányokra nem kisiskolás korban kell felkészülni. Ebben az időszakban még a legfontosabb a szabad játék, a játszva tanulás. És még a későbbiekben sem 10 különböző egyetemi szakra, nem 10 különböző szakmára kell egy gyereknek felkészülnie.

Az angol rendszer azt találta ki, hogy 10. osztálytól (14 éves kortól) már csak 4 tantárgy kötelező: angol, matematika, tudományok (biológia, fizika, kémia egyben), idegen nyelv (nálunk ez a spanyol volt).

Emellé mindenki választ még három tárgyat a következők közül: történelem, földrajz, informatika, művészetek, dráma, zene. Így összesen hét tárgyat tanulnak 10. és 11. osztályban.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

Majd 12. osztálytól (16 éves kor) kezdődik az „A level”, ami két felkészítő év az egyetemre. Ez idő alatt már nincsenek kötelező tantárgyak, mindenki általában 3 tárgyat választ érdeklődési körének és jövőbeli terveinek megfelelően, ezeket a tárgyakat tanulják emelt óraszámban. Ez a két év készít fel az egyetemre.

Így minden gyerek valóban arra tud koncentrálni és azokban a területekben elmélyedni, melyek érdeklik, melyek elsajátítására motivált, melyekre szüksége lesz az egyetemi évek alatt és később a munkája során.

Mivel ezeket a tárgyakat ők maguk választják, eredményesebbek is a tananyag elsajátításában, több idejük is van erre, mivel rengeteg, a jövőjük szempontjából érdektelen tárgytól, és felesleges, könnyen felejthető információhalmaztól megszabadulnak. És nem elhanyagolható, hogy van idejük élni, tapasztalni mellette. (…)

El kellene fogadni a különbözőséget, a különböző irányú érdeklődést és tehetséget, különböző célokat már 18 éves kor előtt is és nem egyforma biorobotok „gyártását” megcélozni, melyek elvileg bármire alkalmasak, gyakorlatilag persze nem. (…)

Ez a rendszer nem veszi el egy gyerek gyerekkorát, egy kamasz kamaszkorát, azt az értékes időt, amit nem csak elméleti tanulásra, hanem társas kapcsolatokra, a világ tapasztalati megismerésére kellene fordítani, hiszen ez pszichológiai szempontból az énkeresés időszaka.

Egész nap, egyedül a könyvek fölött görnyedve és magolva pedig kevés esély van saját magunk megtalálására, ehhez a folyamathoz kapcsolatokra, élményekre, tapasztalásra van szükség.”

Természetesen ebben az esetben is érdemes elolvasni a teljes posztot, itt tehetitek meg.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. ‘Mitől működik az angol iskolarendszer?’

    A cikk leirja a brit oktatasi rendszer felepiteset, de azt allitani, hogy mukodik?! – Egy angliai tanar

Leave A Reply