Mitől menők a finnek?

1

Finnország amolyan bezzegországgá vált az elmúlt években, és persze nem minden alap nélkül (noha vannak ott is negatívumok természetesen). Most nézzünk meg pár olyan dolgot, ami hozzájárult a finnek világhíréhez – avagy parádés ötletek finn módra.

Átláthatóság

Finnországban nagyon hosszú ideje mindenkinek joga van megismerni és lemásolni bármilyen kormányzati dokumentumot. Ha a parlament másképp nem dönt, akkor minden irat nyilvános (és még a parlament döntését is meg lehet bíróságon támadni).

A jövő bizottsága

Ha már parlament: a finneknél negyedszázada működik egy állandó bizottság, amelynek feladata az ország előtt a következő évtizedekben várható legnagyobb kihívások listázása és megoldási javaslatok kidolgozása.

Az oktatás

Persze az ingyenes oktatás más országokban is alapjog, más kérdés, hogy a gyakorlatban ez miként valósul meg. (Ne menjünk messzire példáért…) Az ingyenesség Finnországban a gyerek 15 éves koráig a család anyagi helyzetétől függetlenül jár.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ráadásul a középfokú oktatás is ingyenes, mi több, az egyetem is. Minden tanárnak legalább egy egyetemi diplomája van. Leena Pöntyen oktatási szakértő szerint a tanároknak törekedniük kell arra, hogy ne ők beszéljenek, hanem a gyerekek dolgozzanak az órán és kérdezzenek sokat.

Az újszülött-csomag

Az „anyadoboz” 1938 óta létezik Finnországban, ahol először csak a szegény anyukák kapták, ám 1949 óta mindenki jogosult rá. Eleinte varrókészlet, babaruhák, pelenkák, és egy matrac volt benne, ma már inkább egy kis paplan, steppelt kezeslábas, ruhák, babasapka, zoknik, kesztyűk.

A doboz mindenkinek jár, ha a terhessége első 4 hónapjában az anya elment orvoshoz. Ennek az volt az értelme, hogy bevezetése idején Finnországban borzalmasan magas volt a csecsemőhalandóság, nagyrészt azért, mert a terhes nők nem jártak orvoshoz. Ezen változtatott az ajándékdoboz.

Apasági ellátás

Ezt 1978-ban vezették be, az újszülött után a finn állam 263 munkanapig fizet a szülőknek, méghozzá az első 105 napig az anyának, a következő 158 napig pedig vagy az anya, vagy az apa kaphatja. Emellett az apukáknak jár egy „apasági hónap” is, és 35 százalékuk ki is veszi ezt a hónapot.

Nyírfacukor

A természetes édesítőszer nyírfacukrot és annak erős fogszuvasodást gátló hatását a kora 70-es években kezdték el vizsgálni a finn kutatók. 1975-ben pedig piacra dobták a nyírfacukros rágógumit – valószínűleg a világ legelső egészségvédő élelmiszerét.

Nemzeti öngyilkosság-megelőző program

Finnországban az 1990-es években 100 ezer emberre kicsit több, mint 30 öngyilkosság jutott, ez mostanra megfeleződött. Nem véletlenül, a skandináv országban a világon elsőként vezettek be egy öngyilkosság-megelőző programot, amelyet hatalmas mennyiségű, az okokat feltáró kutatási eredményre alapoztak.

Kórházi koszt Magyarországon és külföldön

Ha további részletek is érdekelnek, olvasd el az eredeti cikket a Díványon!

(Fotó: pixabay.com/Hietaparta)

 

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Gabriella Frank on

    Az ENSZ éves beszámolója szerint Finnország a legboldogabb ország 2017-ben. Sokan fanyalognak, köztük finnek is. “Nincs tökéletes ország. Természetesen Finnországban is vannak problémák.” De sokkal több az, ami miatt boldognak érezhetik magukat az emberek. “Ilyen a kiegyensúlyozottság, szabadság, alacsony korrupció, megbízható rendőrség, független igazságszolgáltatás, kiváló iskolák, szólásszabadság, alacsony gyermekhalandóság, becsületesség, tiszta levegő és rengeteg víz… Mindez egyedülálló” – írja Ulla Appelsin, az Ilta Sanomat újság szerkesztője. Nagyon egyetértek, és irigykedem.

Leave A Reply