Mitől függ a külföldi boldogulás?

0

Pontos számot senki nem tud, de az biztos, hogy több százezer magyar próbált szerencsét külföldön, él és dolgozik egy másik országban. Aztán vannak olyanok is, akik hazatértek – érdekes kérdés, mitől függ, hogy valaki melyik csoportba tartozik.

Sokak számára a külföldi munkavállalás a nagy lehetőség, ugyanakkor azt sem szabad a pszichológus szerint elfelejteni, hogy azért a külföldre költözés nagy változás, bizonyos értelemben megoldandó krízishelyzet is.

„Egyik kliensem, a jó képességű, tökéletességre törekvő fiatalember Angliában rangos képzést végzett, majd neves világcégnél helyezkedett el. Megfeszítetten dolgozott, hogy bizonyítson, ezért aggódtam, nehogy túl nagy árat fizessen a sikerért” – mesélte Goldschmidt Liza a Szabad Földnek.

KÜLFÖLDI MUNKA EGYETLEN KATTINTÁSRA

„Az angoloknál szokás, hogy a fárasztó munkanap végén beülnek egy pubba, és lazítanak. A kliensem is a kollégáival tartott, hogy barátokra leljen, ám észrevette: nem érti a vicceiket, a humorukat. Egy idő után aztán már nem járt el a többiekkel. A magány, az elszigeteltség is közrejátszott abban, hogy depresszióba esett, terápiára szorult” – tette hozzá a pszichológus.

Goldschmidt Liza szerint alapvetően személyiségfüggő az alkalmazkodás képessége, de legalább ilyen fontos felkészülni az adott ország kultúrájából is.

„Egyedül nekivágni nehezebb, viszont kényszerűségből is nyitottabb másokra, aki nem családdal, párral indul útnak. Világot látni, más kultúrákat megtapasztalni remek dolog, gazdagítja a személyiséget. Önmagától azonban senki sem szabadulhat – aki itthon depis, kinn sem lesz rögvest boldog…” – mondta a pszichológus.

Hazaköltöző magyarok, euró, nyelvtanítás

Share.

About Author

Leave A Reply