Mit várhatsz egy brit, holland és dán egyetemtől?

0

A legfrissebb felmérések szerint a magyar középiskolások egy jelentős része (minden ötödik fiatal) komolyan gondolja, hogy külföldi egyetemen tanul tovább. A Pénzcentrum segítségével megmutatjuk, milyen tandíjakra, körülményekre számíthat Nagy-Britanniában, Hollandiában és Dániában.

Nagy-Britannia

A szigetországban közel 200 egyetem várja a fiatalokat, így értelemszerűen elég nagy a szórás anyagi szempontból is. Ráadásul az sem mindegy, hogy Angliában vagy mondjuk Skóciában tervezzük a továbbtanulást.

Míg Angliában az éves tandíj összege 9000 font (ez 3,9 millió forint), addig Skóciában uniós állampolgárként ingyen (legalábbis tandíjmentesen) tanulhatunk. Igaz, Angliában is igényelhetünk diákhitelt.

Ösztöndíjat nagyon nehéz szerezni alapképzésre, viszont szociális támogatásra uniós állampolgárként jelentkezhetünk és diákmunkát is lehet végezni. A megélhetés éves szinten 7000 font /3 024 000 Ft/ körül mozog.

A költségek jelentős részét a szállás teszi ki, ez havonta 300-800 font, ám a kollégiumi kétágyas szobától a határ a csillagos ég. Továbbá az étkezés havi szinten alaphangon 140-250 fonttal számolható, ehhez jön hozzá még minden más.

Hollandia

A nem angolajkú országok között itt található a legtöbb angol nyelvű alapképzés. Az éves tandíj összege egységesen 1951 euró (605 000 Ft). A lakhatás nagyjából 700 euró havonta.

Dánia

Eléggé el nem ítélhető módon (…) az alapképzés leginkább dánul zajlik, de körülbelül 500 program (alap és mesterképzésben együttesen) angolul is indul. Leginkább a gazdaság, a társadalomtudomány, a kommunikáció, a műszaki területek, és a művészetek területén vannak angol képzések.

Az uniós állampolgárok számára az oktatás ingyenes az alapképzéstől kezdve a doktori fokozatig bezárólag, ehhez évente megközelítőleg 100 eurónak megfelelő regisztrációs díj megfizetése szükséges.

A tanulmányok megkezdésével a diák az iskolán keresztül megkapja a tartózkodási és munkavállalási engedélyt. Ennek birtokában általában rövid időn belül találhatnak a tanulók 10-15 órás diákmunkát.

Sikeres munkavállalás esetén pedig dán állami támogatásra is jogosultságot szerezhetnek, amelynek összege akár 5000 dán korona, azaz 200 000 forint is lehet.

A jelentkezést érdemes minél korábban elkezdeni, sok diák marad kollégium nélkül, nekik pedig saját szervezésben kell megoldani a lakhatást. A tanév kezdetén Koppenhágában különösen nehéz szállást találni. A megélhetési költség havonta 200-250 ezer forint körül mozog.

Share.

About Author

Leave A Reply