Mit tudnak ezek a norvégok… (amit mi nem)?

0

Például lassan élni, és ez nem lebecsülendő dolog ezekben a rohanó években. Talán nem véletlenül, hogy pont egy norvég találta fel a „slow tv”-t is, aminek lényege, hogy egy az egyben, valós időben közvetít bizonyos, elsőre talán érdektelennek tűnő dolgokat. A norvégok viszont megőrülnek érte.

Hogy miről van szó? Például arról, ahogyan egy tehén sétál végig a parton. Vagy végigülhetjük az Oslo-Bergen vonatutat, ami nagyjából hét óra. Vagy végignézhetünk egy 18 órányi lazachalászatot. Vágás nélkül.

Az ötlet 2009-ben fogant meg Thomas Hellum producer fejében, akkor az Oslo-Bergen vonatutat adták le a köztévében, péntek délután/este. A csatorna belement, a műsor pedig őrült siker lett.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

A vonatút még felvételről ment, a következő dobás, a Bergen-Kirkenes hajóút már élőben. Pedig az öt nap (!), ezt 11 kamerával közvetítették – mesélte a Think:Nordic budapesti konferencián Thomas Hellum.

Aki szerint a „slow TV” nem művészet, hanem történetmesélés, csak épp benne vannak az unalmas részek is, cserébe viszont kiszámíthatatlan tud lenni. Elmesélte, amikor a hajóút során egy csónakot láttak, benne egy idős úrral, aki koronát viselt a fején, ebből arra következtettek, hogy talán születésnapja lehet – úgy öt percig tartott, míg elhaladtak a csónak mellett, ezalatt élő adásban rámondták a kérdést, ismeri-e valaki az urat, sokan bekommentelték a neten, ki az és hány éves, így a jelenet vége felé már feliratozni tudták az adást azzal, hogy „boldog 80. születésnapot, Olaf XY!”.

A két műsor után a harmadik egy 18 órás lazachalászat volt, hat napig közvetítették a rénszarvasok vonulását a számikkal. Az összes téma valamiképpen egy-egy norvég történetet mesél el, kapcsolódik az országhoz, az önazonosságukhoz – mondta Thomas Hellum.

A teljes cikket a Díványon olvashatjátok el.

Mit tudnak ezek… az izlandiak (amit mi nem)?

(Fotó: nrk2)

Share.

About Author

Leave A Reply