Mit tennének a pártok a határátkelőkkel – a kicsik

0

Már három hét sincs addig, hogy a brit választópolgárok döntenek arról, ki kormányozza a következő öt évben az országot, sorozatot indítunk, melyben megpróbáljuk megmutatni, melyik párt milyen elképzeléssel rendelkezik a határátkelőkkel kapcsolatban, ami már csak a rengeteg, a szigetországban élő magyar miatt sem mindegy. Sorozatunk első részében a három kisebb párt programjára vetünk egy-egy pillantást.

SNP

A Skót Nemzeti Párt elemzők szerint könnyen a mérleg nyelvét jelentheti, valószínűleg a Munkáspárt oldalán, így hiába van elsősorban helyi jelentősége, könnyen hozhatja úgy a politika, hogy ők döntenek majd.

Az SNP speciel kanadai típusú bevándorlási politikát szeretne, amivel természetesen a párt is a magasan képzett határátkelőket célozná. Emellett azt szeretnék, ha a skótok maguk dönthetnének az őket érintő migrációs ügyekben.

Címszavakban

– A bevándorlási szabályokat a skót gazdaság igényeinek megfelelően alakítaná át

– A skót egyetemeken végzett külföldi hallgatók meghatározott ideig dolgozhassanak Skóciában

– A végcél a független Skócia a saját, kanadai típusú bevándorlási rendszerével

Zöldek

A zöldek folyamatosan építenék le a brit határőrizetet. A több mint öt éve Nagy-Britanniában élő illegális bevándorlók maradhatnának, kivétel, ha súlyosan veszélyeztetik a közbiztonságot. A menedékkérők a jelenleginél több jogot kapnának.

Címszavakban

– Eltörölnék a külföldi egyetemi hallgatókat érintő korlátozásokat

– Eltörölnék azt a szabályt, amely szerint a házaspárok Nagy-Britanniában élő felének megfelelő jövedelemmel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a párja, családja csatlakozhasson hozzá (unión kívüliek esetében)

– Több jogot adna a menedékkérőknek

– Nem kedveznének a megfelelő anyagi háttérrel vagy szakképzettséggel rendelkezőknek

Plaid Cymru

A walesi pártról viszonylag kevesebbet hallani, és aligha valószínű, hogy komoly szerepet játszanának a választást követően. A Plaid Cymru mindenesetre ellenzi a pontozáson alapuló bevándorlási rendszert, ellenben támogatja a menedékkérőket a walesi munkavállalásban addig is, amíg a státuszukról szóló döntésre várnak.

Címszavakban

– Létrehozná a Walesi Bevándorlási Szolgálatot, amely listát állítanak fel a hiányszakmákról, így biztosítva, hogy a helyi igényeknek megfelelő munkaerő érkezzen

– Több erőforrást biztosítana a határátkelők integrációjára

– Walest a háború és erőszak elől menekülők menedékévé tenné

(A következő részben a UKIP programját mutatjuk be.)

Share.

About Author

Leave A Reply