Mit tegyek az egészségbiztosításommal?

0

Háromrészes minisorozatunkban megpróbáljuk átvenni, mi a teendő akkor, ha külföldre mennénk (esetleg már ott is vagyunk), de úgy érezzük, nem tettünk meg mindent, vagy nem tudjuk, mit kellene tenni magyarországi ügyeink lezárására. Kezdjük az egészségbiztosítással!

A NAV összeállítása szerint az a TAJ számmal rendelkező személy, aki valamely EGT tagállamban, illetve Svájcban, valamint a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó államban biztosított, vagy nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerének hatálya alá tartozik, köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni a kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szerve felé.

Ez azért fontos, mert ennek hiányában a polgár belföldinek minősül, így egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. Mindezt a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 80. § (5) bekezdése mondja ki.

A bejelentéssel kapcsolatban bővebb információ, valamint az erre a célra rendszeresített nyomtatvány az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján, ide kattintva érhető el.

Mi van akkor, ha ideiglenesen megyünk?

A bonyodalmak akkor keletkeznek, ha ideiglenesen megyünk csak külföldre dolgozni (és az az érzésünk, elég sokan vagyunk így), és nem jelentkezünk ki a magyarországi lakcímről (ezzel meg még többen).

Ha addig magunk fizettük a tb-járulékot, akkor be kell jelentenünk a NAV-nál, hogy külföldön dolgozunk, és ott is fizetjük a tb-t, ezért szüneteltetjük a befizetést.

(Ha olyan országba költözünk, mellyel nincs kétoldalú egyezménye Magyarországnak – és ilyen például az Egyesült Államok is -, ha megmarad a hazai állandó lakcímünk, akkor fizetni kell mindkét országban a tb-t. Ha ezt nem tesszük, akkor az adóhatóság öt évre visszamenőleg bármikor büntethet, így az évek során elég kellemetlen összeg is összejöhet.)

Visszatérve az Európai Unióhoz, ha a munkáltatón keresztül vonták le a tb-t, akkor viszont az OEP-nél kell bejelenteni a változást. Nyilván ha külföldön nem fizetünk tb-t, akkor marad a magyar kötelezettség (mert ugye biztosítottnak lennünk kell valahol).

Minderről további részleteket itt olvashattok.

Share.

About Author

Leave A Reply