Mit tanulhatunk a holland családoktól?

0

A UNICEF legfrissebb, 29 országot elemző felmérése szerint a holland gyerekeknek a legjobb a dolguk, megelőzve a norvégokat és az izlandiakat. Magyarország a 20. Spanyolország után, de Lengyelország és Olaszország előtt. Van hát mit tanulni a hollandoktól – de egészen pontosan mit is?

Az amerikai Rina Mae Acosta és brit barátja, Michele Hutchison mindketten holland férfihoz mentek hozzá, így elég sok a napi tapasztalatuk ahhoz, hogy hinni lehessen közös könyvüknek. A csalad.hu emelt ki három érdekességet, amit talán jó lenne megfogadni.

1. Csak semmi görcsösség

Az egymással töltött „minőségi idő” fogalma az utóbbi években hatalmas teret nyert a nyugati kultúrkörben, például az angolszász országokban, ám ez sokszor túlságosan görcsös (és drága) akarássá változik.

A holland szülők ehelyett sokkal lazábban fogják fel a dolgot, a lényeg az, hogy a család együtt legyen. Ebbe belefér az is, ha a gyerekek saját érdeklődésüknek megfelelő játékot játszanak a szülők mellett.

2. A gyerekeket hagyni kell függetlenné válni

A laza minőségi idő azért is lehetséges Hollandiában, mert a szülők sokkal nagyobb szabadságot hagynak a gyerekeknek. „Nem arról van szó, hogy a holland szülők ne lennének tisztában az esetleges veszélyekkel, inkább arról, hogy ezeket megpróbálják a helyükön kezelni” – írta Rina Mae Acosta.

Kerékpározni például azért merik elengedni a gyerekeket, mert azok általában már egészen kis korukban tanfolyamon vesznek részt, ahol megtanítják nekik, hogyan kell biztonságosan bringázni.

3. Az iskola nem nyomja agyon őket

A holland iskola teljesen más felfogásban tanít, mint a magyar, például a gyerekek 7 éves korukig nem tanulnak meg írni-olvasni, és egészen korai tinikorukig nem kapnak házifeladatot. Mindezek ellenére a UNICEF oktatással foglalkozó felméréseiben rendre az élmezőnyben végeznek.

A New York University alkalmazott pszichológiai tanszékének professzora szerint a stresszmentes iskolakezdés fontos dolog, a kisebb nyomás és a lazább életfelfogás boldogabb gyerekkorhoz, és ebből adódóan később kiemelkedőbb tanulmányi eredményekhez vezethet.

(Fotó: pixabay.com/ctvgs)

Share.

About Author

Leave A Reply