Mit nem tehetnek a szaúdi nők?

0

Ugyan jogosítványuk már lehet, még így is rengeteg olyan dolog van, amit nem tehetnek meg szabadon a szaúdi nők. Ezek közül válogattunk ki egy párat.

Noha hivatalosan csak június 24-én lép életbe a nők autóvezetését engedélyező szabály Szaúd-Arábiában, mégis akadnak már nők (igaz, csak tízen), akik már le is tették a szükséges vizsgát. Igazán sok (mintegy 2000) jelentkezőt azonban csak a következő hetekben várnak.

Ettől a könnyítéstől eltekintve azonban Szaúd-Arábia még mindig a legkonzervatívabb, vallásos országok egyike a világon, ahol a nőket mind politikai, mind társadalmi értelemben korlátozzák. Íme néhány példa:

Nem öltözhetnek úgy, ahogy akarnak

Az öltözködési előírást a Korán konzervatív olvasata alapján határozzák meg és a rendőrség tartatja be a nőkkel. Az arcot nem kell eltakarni de a vallási vezetők még ezt is szigorítanák: „ne legyen az abaján semmi díszítés, semmi hívság, semmi rés, semmi nyílás.”

Házasság

Nem mehetnek férjhez a gondviselőjük kifejezett engedélye nélkül. Aki külföldihez akar hozzámenni, még a belügyminisztérium engedélyét is meg kell kérje.

Nem versenyezhetnek

Nem versenyezhetnek nyilvánosan semmilyen sportban: nők nélkül akarták volna megtartani az olimpiát is. Fahad bin Jalawi al-Saud azt nyilatkozta „A társadalmunk nagyon konzervatív tud lenni és nehéz elfogadnia, hogy nők is versenyezhetnek a sportban.”

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Igaz, 2012-ben már két nőt küldtek a játékokra. Nem is olyan apró szépséghiba volt az, hogy a papság prostituáltaknak nevezte őket és egy férfi gyámnak kellett őket kísérnie.

Pénzügyek

Nem nyithatnak saját bankszámlát, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak férfi gyámjuk engedélyével lehet bankszámlájuk.

Férfiakkal való kapcsolat

Nem érintkezhetnek olyan férfival, aki nem a családtagjuk. Az éttermekben a családi részre ülhetnek csak be, míg a férfiaknak saját rész van kialakítva.

Válás

Válás esetén a gyermekeket nem náluk helyezik el. A kisfiúknak 7, a lányoknak 9 éves korukig lehet az édesanyjuk az ideiglenes gondviselőjük, utána az apjukhoz kerülnek.

Utazás

Nem igényelhetnek útlevelet csak a férfi gondviselőjük engedélyével.

Feleannyit „érnek”, mint a férfiak

Nem egyenlőek a törvény előtt a férfiakkal. Egy nő tanúskodása csak felet számít és az örökösödésnél is csak a férfi örökös részének a felét kapják meg.

Nem lehet saját cégük

Önállóan üzleti tevékenységet sem végezhetnek: két férfit kell vinniük magukkal, hogy kezeskedjenek mellettük, ha üzletet akarnának indítani.

Működik a Salah-hatás

Share.

About Author

Leave A Reply