Mit mond a jog a Brexit utáni helyzetről?

2

A politikusok sok mindent mondanak, egy részét alighanem ők maguk sem hiszik el, de mit mondanak a jelenleg birtokunkban lévő tények arról, mi vár a brit kilépést követően az ott élő uniós állampolgárokra, így a magyarokra?

A Brexit nyilvánvalóan alapvetően érinteni fogja az Egyesült Királyságban élő és dolgozó magyar állampolgárok helyzetét. A HRPortál Ila-Horváth Esztert, a KCG Partners Ügyvédi Társulás szakértőjét kérte a helyzet tisztázására (természetesen a tárgyalások február végi állása alapján).

A kilépési megállapodás jelenlegi (a britek által el nem fogadott) tervezete szerint az unió és az Egyesült Királyság biztosítja az uniós és brit állampolgárok tartózkodási jogának kölcsönös védelmét.

Ez azt jelenti, hogy a megállapodásban az unió és az Egyesült Királyság kötelezettséget vállalnak annak biztosítására, hogy átmeneti időszak végén, a hazájuktól eltérő államban élő polgárok továbbra is azonos feltételek mellett a fogadó országban maradhatnak.

A megállapodás másik lényeges eleme lenne, hogy a kilépést követően, a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak veszi kezdetét, és ezalatt a jelenlegi szabályozás változatlan maradna.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Ez az előzetes megállapodás egyelőre még nem kötelező erejű, véglegessé a kilépési megállapodás mindkét oldalról történő jóváhagyását követően válhat.

A Brexitet követően az Egyesült Királyságban élő uniós (magyar) állampolgároknak várhatóan regisztrálniuk kell a brit hatóságoknál.

Ennek megfelelően letelepedett jogállás vagy ideiglenes tartózkodási engedély lesz majd várhatóan szükséges ahhoz, hogy az uniós polgárok továbbra is szabadon tartózkodhassanak az Egyesült Királyság területén, munkát vállalhassanak és igénybe vehessék a közszolgáltatásokat.

A tervek szerint az uniós állampolgárok egy online regisztrációs eljárás keretében letelepedett jogállást kérvényezhetnek („settled status”), amennyiben 2020. december 31-én öt éve jogszerűen és folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodnak.

Akik 2020. december 31-ig még nem töltöttek el öt évet az ország területén, azok a regisztrációt követően ideiglenes tartózkodási engedélyt („pre-settled status”) kaphatnak, hogy elérhessék a letelepedett jogálláshoz szükséges ötéves időtartamot (mikor ez megtörténik, akkor kérvényezhetik a letelepedett jogállást).

A fenti két státusz jelenleg még nem igényelhető, a várakozások szerint a kilépés idejére állhat fel az elektronikus regisztrációs rendszer. A kérelmek benyújtására várhatóan 2021. június 30-ig lesz lehetőség.

A 2020. december 31. után (vagyis a tervezett átmeneti időszakot követően) érkező uniós polgárokra vonatkozó szabályokról egyelőre még nincs információ. Rájuk majd a Brexit nyomán hatályba lépő új bevándorlási rendszer jelenleg még nem ismert szabályai fognak vonatkozni.

Mi lesz a légiközlekedéssel, ha a britek kizuhannak az EU-ból?

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. Hello Hataratkelo,

  A pre- settled es a settled statusz mar igenyelheto az EU Exit: ID document check app segitsegevel. Csak Androidos telefonrol mukodik egyenlore.
  A fee £65, amit Marcius vegen vissza lehet igenyelni.

  A mi kerelmunket 1.5 nap alatt biraltak el.

  Udvozlettel,
  Timea

Leave A Reply