Mit keres egy holland város Brazíliában?

0

Ha azt írjuk, Brazília, akkor (valószínűleg nemtől függően) az embereknek leginkább a foci – szamba – karnevál jut az eszükbe, holott voltaképpen egy hatalmas multikulti országról van szó, nem utolsósorban a gyarmatosításnak és a bevándorlóknak köszönhetően. Ebben az országban (egészen pontosan Santosban) él a Hello from Santos! blog szerzője és családja, akik nemrégiben egy egészen különleges városba látogattak el

„Holambrát 1948-ban alapították katolikus holland bevándorlók, neve a Holland-America-Brazil országnevekből álló mozaik. Népessége körülbelül 11 ezer fő (…).

Santostól kábé 225 km-re északra fekszik, eljutni oda olyan 3-4 óra autóút, beleszámítva a kávészünetet is. Szándékosan korán indultunk, hogy elkerüljük a dugókat, így összesen 3,5 óra alatt értünk oda. Maga a város nem fekszik túl nagy területen, és pár óra alatt az összes látnivaló bejárható.

A város bejáratát egy gyönyörű boltív díszíti, az 1948-as városalapítás emlékére. Mi rögtön a város sétálóutcájába mentünk (Passeio Turistico), ahol holland motívumokkal díszített házak, ajándékboltok, kézműves boltok és éttermek találhatók, valamint egy hatalmas kertészet, ahol rengeteg növényt, virágot és facsemetét árulnak.

Mindenhol fellelhetőek a tulipán motívumok, a narancssárga színek és a legtöbb információ ki van írva hollandul is. A város 100%-ban őrzi a holland örökséget, az utcák rendezettek, a parkok ápoltak, az autók lassan hajtanak a Tulipán Sugárúton; nagyon más érzés volt ott sétálni és ezúttal nem foglalkozni annyit a közbiztonsággal.

Egyébként sok utcának van virágneve, például Orchidea utca, Begónia utca, Hortenzia utca, Dália utca vagy Amarilisz utca.

Az Expoflorát, vagyis a virágkiállítást minden évben megrendezik, és egy hónapig tart. Erre egy külön területet tartanak fenn, és az utcácskákat szintén holland mintára készült házak díszítik.”

A teljes posztot sok képpel a Hello from Santos! blogon találhatjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply