Mit jelentenek a londoni kerületek nevei?

0

A brit főváros sok szépsége és érdekessége közül az egyik a kerületek elnevezése. Vannak köztük olyanok, melyeket emberek után neveztek el (ilyen például Camden, ami Charles Prett, Camden első grófja után kapta a nevét), de akadnak sokkal egzotikusabbak is.

A londoni kerületnevek kifejezetten érdekesek, megfejtésük sokak számára jelenten vissza-visszatérő kihívást. Közéjük tartozik a Harvardon tanuló Adam Aleksic (azaz @etymologynerd), aki nem sajnálta az időt, belevetette magát a történelemkönyvekbe és mindenféle forrásokba, hogy összeállítsa a brit főváros kerületneveinek jelentését tartalmazó listát.

Márpedig kerületből van 32 (plusz a City), márpedig Adam Aleksic mindegyik nevére ad (számunkra többé-kevésbé hihetőnek tűnő) magyarázatot. Camdent már említettük, a történelmi személyiségekről elnevezett kerületek sorát gyarapítja Haringey (az angolszász törzsfőnök Haering után), Richmond (VII. Henrik Richmond grófja volt korábban) és Merton (Walter de Merton lordkancellár után) is.

Aztán akad jó pár olyan, amely neve az óangol nyelvben gyökerezik. Ilyen Lambeth (a lambhythe eredetileg azt a helyet jelentette, ahová a bárányok érkeztek vidékről), vagy éppen Harrow (a hearge templomot jelentett).

Vagy ott van a váratlanul és meglepően szép Croydon, ami eredetileg a „sáfrány völgye” jelentéssel bírt, míg a kutyák szerelmesei alighanem örömmel veszik, hogy Hounslow régen valami olyasmit jelentett, hogy a kutyák dombja.

Érdekes hát megnézni a képet és bogarászni a nevek és jelentésük között, kifejezetten érdekes dolgokra lelhetünk.

Minden idők egyik legabszurdabb kormányrendelete

Share.

About Author

Leave A Reply