Mit hozhat az Amerikába vágyóknak a Biden-elnökség?

0

Azzal, hogy Donald Trump helyett Joe Biden lett az Egyesült Államok elnöke, hirtelen sokkal rózsásabban láthatják a jövőt azok, akik Amerikába vágynak, azok pedig pláne, akik már ott vannak, de esetleg akad probléma a papírjaikkal.

Az Egyesült Államokban jelenleg 10,5 millió ember él megfelelő papírok nélkül. Nagy részük vagy eleve engedély nélkül lépett be az ország területére, vagy ugyan szabályosan érkezett, de aztán a vízuma lejárta után is ott maradt.

Ennek a 10,5 millió embernek a fele mexikói bevándorló, de akadnak köztük bőven európai uniós állampolgárok, így magyarok is. A helyzetet bonyolítja, hogy sokan már évtizedek óta élnek így, nem ritkán vegyes státuszú családokban, azaz a párjuk jogszerűen tartózkodik az Államokban, vagy akár egyenesen amerikai állampolgár.

Ők minden bizonnyal örömmel fogadták, hogy Joe Biden kiemelt jelentőséget tulajdonít elnökként egy olyan törvény elfogadtatásának, ami a jelenleg papírok nélkül élő bevándorlók számára vázolna fel egy belátható utat az állampolgárság megszerzésére.

Az persze más kérdés, hogy egy ilyen kifejezetten érzékeny témában sikerül-e és ha igen, milyen gyorsan törvényt hozni (a demokraták szenátusi többsége a lehető legkisebb), de akkor sincs minden veszve, ha ez nem jön össze, mert akkor még mindig lehet elnöki rendeletekkel elérni némi előrelépést.

Márpedig nagyon nem mindegy, mi lesz, hiszen az Egyesült Államokban 50 millió olyan ember él (legálisan, tesszük hozzá), akik egy másik országban születtek. Csak az arányok érzékeltetése végett, ez több, mint ahány külföldön született Németországban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban és az Egyesült Királyságban él – összesen.

Az 50 millió ember közül rengetegnek van amerikai állampolgárságú partnere és gyermeke, ők minden bizonnyal örömmel veszik majd a Biden-Harris kampány a bevándorlási rendszer modernizálásáról szóló ígéretét, ráadásul a demokrata elnök azt is megígérte, hogy visszavonja elődje, Donald Trump leginkább korlátozó döntéseinek egy részét.

Min változtatna a Biden-adminisztráció?

Azok számára, akik 2021. január elsején megfelelő papírok nélkül éltek az Egyesült Államokban, a terv egy ötéves átmeneti státusz lenne, illetve a zöldkártya megszerzése, amennyiben rendesen adóznak és átmennek az ellenőrzésen. Ezt követően 3 év múlva lehetne állampolgárságért jelentkezni. Erről a programról beszélt egy interjúban Kamala Harris alelnök is.

Változó megítélés

Magyarországról nézve azt gondolhatnánk, a bevándorlás nem kifejezetten népszerű téma, de az adatok mást mutatnak. A Gallup egy tavalyi felmérése alapján különösen a demokraták támogatják azt.

A megkérdezettek 34 százaléka azt mondta, nem lenne ellenére még több bevándorló, márpedig ez jelentős ugrás a 2016-os 21 százalékhoz képest. Mi több, még soha nem mértek ilyen támogatást azóta, hogy 1965-ben először megkérdezték róla az embereket.

Mi több, a megkérdezettek 77 százaléka úgy érezte, a bevándorlás jót tesz az ország egészének, ez az érték 2016-ban 72 százalék volt.

Összességében úgy tűnik tehát, hogy a mostanság az Egyesült Államokba készülők, vagy a már (a szürkezónában) ott élők bizakodhatnak, mert ha sokkal egyszerűbb dolguk nem is lesz, legalább látják, merre vezet az út.

Manapság ez sem kevés.

(A poszt forrása ez, ez és ez a cikk.)

Ivanka leváltva: jön Ashley Biden

(Fotó: instagram.com/joebiden)

Share.

About Author

Leave A Reply