Mit gondolunk az Európai Unióról?

0

Nyilván mindenkinek megvan a személyes véleménye az Európai Unióról, de mit gondolnak az emberek. Nos, az Európai Parlament legújabb kutatása szerint javult a helyzet.

A tavalyi évhez képest 4 százalékponttal emelkedett ugyanis azok aránya, akik szerint az Európai Unió jót tett az országuknak, és ezzel már az emberek közel kétharmada (64 százalék) véli így.

A megkérdezettek 57 százaléka jó dolognak tartja az EU-tagságot – ez az arány közelít a válság előtti eredményekhez. Eközben 47 százalék gondolja úgy, hogy számít a szava az unióban; ez az eddigi legjobb eredmény a 2009-es európai választások óta – állapította meg az idei Parlaméter közvélemény-kutatás, amely 28 tagállam 27 881 állampolgárának bevonásával készült.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

„A kutatás rámutat arra, hogy az intézményeinkkel és munkánkkal szembeni bizalom folyamatosan nő és lassan magunk mögött hagyhatjuk az elmúlt évek válságát. Természetesen néhány területen a nézőpontok tagállamonként eltérnek. Ez ösztönöz minket arra, hogy ezekre a gondokra megoldást találjunk” – mondta az Európai Parlament elnöke.

„Az emberek egyre inkább úgy tekintenek az EU-ra, mint meghatározó szereplőre, mely fontos szerepet játszik a közös kihívások megoldásában, valamint a terrorizmus, a munkanélküliség, a szegénység és kirekesztés, vagyis az általános fenyegetésekkel szembeni védelemben” – tette hozzá Antonio Tajani.

Mi a helyzet Magyarországon?

Kormánypárti brüsszelezés ide vagy oda, Magyarországon az EU megítélése kiemelten pozitív tendenciát mutat. A megkérdezettek 56 százaléka véli úgy, hogy jó dolog az EU-tagság Magyarország számára. Ez nyolc százalékpontos emelkedés a márciusi eredményhez képest, és a legnagyobb emelkedés a többi tagállammal összevetve.

A magyarok 72 százaléka szerint az ország profitál az EU-tagságból, mely 10 százalékpontos növekedés a 2016-os eredményekhez viszonyítva. A magyar megkérdezettek elsősorban a gazdasági előnyöknek tulajdonítanak fontosságot.

Arra a kérdésre, hogy miként profitál a válaszadó országa az EU-tagságból, a magyarok többsége az új munkalehetőségeket (51%) és az EU gazdasági növekedéshez való hozzájárulását (45%) említette. Ezek az értékek az EU-átlagnál jóval magasabbak.

A magyarok többsége (57%) azonban nem érzi úgy, hogy számít a szava, bár a márciusi felmérés eredményével (66%) összevetve e tekintetben is javuló tendencia figyelhető meg – számolt be az InfoRádió.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: flickr.com/Xavier Hape)

Share.

About Author

Leave A Reply