Mit érdemes tudni a Brexit-tervezetről a kint élő magyaroknak?

0

Maradhatnak az átmeneti időszak után? Kiköltözhet hozzájuk a családjuk? Automatikusan jár az állandó tartózkodási engedély? Következzenek a legfontosabbak!

A Brexit megállapodás-tervezete természetesen foglalkozik a már az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jövőbeni jogaival is.

A dokumentum védi az Egyesült Királyságban élő uniós és az Európai Unióban élő brit állampolgárok jogait. Aki az átmeneti időszak végén (azaz 2020. december 31.-én) legkevesebb 5 éve folyamatosan az Egyesült Királyságban él, az utána is állandó tartózkodásra jogosult az ország területén.

Annak, akinek nincs meg az öt éve, ki kell várnia, hogy meglegyen és utána kérheti az állandó tartózkodási engedélyt. Amit nem kap meg senki automatikusan, azt az átmeneti időszak vége előtt legkésőbb hat hónappal igényelni kell.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A közvetlen családtagok (házastárs, élettárs, kiskorú, eltartott gyermek, eltartott szülők vagy nagyszülők) kiköltözhetnek, ugyanakkor nekik bizonyos feltételeknek meg kell felelniük.

Aki már kint él és dolgozik, azt a Brexitet követően is ugyanolyan jogok illetik meg az országon belül, mint jelenleg.

Az átmeneti időszak végéig a jelenlegihez hasonlóan lehet ki- és belépni az országba, ám utána az Egyesült Királyságba érkező családtagoknak szükségük lehet vízumra.

A dokumentum arra viszont nem ad választ, hogy aki uniós állampolgárként még soha nem élt vagy dolgozott az Egyesült Királyságban, annak az átmeneti időszakot követően mik lesznek a jogai, ha munkát vállalna – derül ki a EuroNews összeállításából.

Hazatérnek a nagy-britanniai magyarok?

Share.

About Author

Leave A Reply