Mit dolgoznak a magyarok Ausztriában?

0

Rekordokat döntöget az Ausztriában dolgozó magyarok száma, olyannyira, hogy év elején már közel 100 ezer (98 227) magyar állampolgárról szóltak a statisztikák (és ez még csak a hivatalos szám), ami a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen magas. A kérdés az, mit dolgoznak az ottani magyarok?

Kezdjük a több mint 10 éve az országban élő Balázs véleményével!

„A munka nem szégyen! Legalábbis engem anno így neveltek a szüleim. Több mint tíz Ausztriában töltött esztendő adott némi rálátást az osztrák munkaerőpiac tortájának ránk, magyarokra eső szeleteire.

Tehát miből élünk mi magyarok Ausztriában?

Kétségeket kizáróan igen sokoldalúak vagyunk! Dolgozunk gyárakban, az egészségügyben és számos hasznos szellemi tevékenységet végző honfitárs is akad közöttünk, ám a magyarság legfőbb profilja mégis a vendéglátás marad.

Ez persze nyilván tartományfüggő is, mert például míg Oberösterreich legfőképpen jól működő gyáraiba toboroz, úgy Tirolban vagy Voralbergben szinte nincs más lehetőség, mint a vendéglátóipar.

Karintia talán az arany középút, Salzburg viszont szintén vendéglátó egységeiben lát szívesen bennünket. Ezen belül rengeteg köztünk a szobalány, a takarító, a mosogató, konyhai kisegítő, szakács, felszolgáló, pultos, bármixer, stb.

Fontos megemlíteni, hogy az osztrák munkaerőpiac nehezen engedi a váltást azoknak, akik jól beváltak bizonyos területeken!

Amennyiben valaki éveken keresztül a vendéglátás területén tevékenykedik, nehezen kap egyéb lehetőséget, persze a saját példámat tartva szem előtt, természetesen ez sem lehetetlen.

Hosszú, vendéglátásban eltöltött évek után jelenleg egy kifejezetten családcentrikus cégnél dolgozom, ahol alumínium erkélyek, teraszok, kerítések tervezésével és gyártásával foglalkozunk.

Az osztrák munkaerőpiac folyamatosan telítődik és bizonyos szempontokból már semmi sem olyan egyszerű, mint régebben volt, ám amennyiben szerénységgel, egészséges alázattal és folyamatos tanulással bizonyítjuk rátermettségünket, a kitartás minden bizonnyal meghozza számunkra a várva várt sikereket.”

Mit mondanak a számok?

Kezdjük ott, hogy a magyarok többsége (érthető okokból) Ausztria keleti felében dolgozik, Burgenlandban például minden hetedik munkavállaló magyar, azaz lassan nehezebb olyan céget találni, ahol nincs magyar, mint ahol van, ráadásul 86 százalékuk ingázik.

Ami a foglalkozásokat illeti, ugyan vannak bankárok (339 fő) és programozók (271) is köztük, azért a jellemző az, hogy az egyszerűbb munkákat végzik. Balázs jól látja, hogy elsősorban a vendéglátás szívja fel a magyarokat, de népszerű még a takarítás, a húsfeldolgozás és a munkaerő-kölcsönzés is.

Ha valaki autózott már át Ausztrián, akkor aligha lepődik meg azon, hogy több mint 800 magyar dolgozik benzinkúton, mivel 2865 benzinkút van az országban, ezért pusztán a statisztika alapján minden harmadikra jut egy magyar (ami így persze nyilván nem igaz, a határhoz közeli részeken magasabb lehet az arány).

Hasonló az arány a vágóhidakon és a húsfeldolgozókban, ami kicsit meglepőbb (legalábbis számomra), hogy a földgázkitermelésben (!) is minden negyedik munkavállaló honfitársunk.

Összességében tehát elsősorban az élelmiszeripar és a vendéglátás szívja fel a magyar munkaerőt, de az egészségügyet elnézve az Ausztriában dolgozó 253 szakorvos, 152 fogorvos és 83 háziorvos sem kevés.

A legtöbb magyar (22 ezer) egyébként Bécsben él, a tartományok közül emellett kifejezetten népszerű még Burgenland (nem meglepő) és Salzburg (már inkább) is.

A végére még egy kis érdekesség: az Ausztriában dolgozó magyarok fele 37 év alatti, háromnegyede (!) 44 év alatti. Na, ők azok, akik még évtizedekig hiányozni fognak a magyar munkahelyekről.

Lasszóval fogdossák a magyarokat

A helyzet ráadásul egyre inkább kedvez az ausztriai munkát tervezőknek, a hiányzó munkaerő miatt ugyanis a munkaadók egyre komolyabb engedményeket adnak a zavartalan működés érdekében.

Példának okáért akár a legforgalmasabb hüttékben is hajlandók a téli csúcsidőszak idején szabadnapot adni a munkavállalóknak, ami korábban teljességgel elképzelhetetlen volt.

Nem csoda, az Osztrák Gazdasági Kamara adatai szerint körülbelül 9000 ember hiányzik az idegenforgalomból. A munkaadók a külföldiek munkavállalását szorgalmaznák, amin viszont a szakszervezetek akadtak ki.

Nem csoda, hogy a tulajdonosok kétségbe vannak esve, megtörtént a korábban elképzelhetetlen: tavaly december közepe táján még mindig volt szabad állás.

„Jó pár éve járok ki télire sícentrumokba dolgozni, eddig nem volt olyan, hogy több, akár három-négy egybefüggő napra is elengedtek pihenőre. Egy-két nap volt a jellemző a lazább időszakokban, tehát hétvégén például teljesen felejtős volt a szabadság” – mesélte akkor egy konyhai kisegítőként dolgozó magyar.

„Kemény a meló, nagy a hajtás, de eddig is megérte kijönni, mert 3-4 hónap alatt keresek annyit, amennyit otthon talán egy év alatt sem tudnék összehozni. Eztán pedig még jobb lesz, mert valamennyire lazul a menet, a pénz pedig ugyanannyi” – tette hozzá.

„Síoktatónk még van elég, azonban a síkölcsönzőkben és a hotelek wellness részlegeiben már nincs elegendő személyzet. Vannak szakképzett idegenvezetőink, akik a szükséges idegen nyelvet nem beszélik. Vannak embereink, akik beszélik a szükséges idegen nyelvet, azonban idegenvezetőként nem megfelelő a végzettségük” – mondta az Osztrák Gazdasági Kamara szabadidős turizmusért felelős osztályának elnöke.

„Még a legnépszerűbb síhüttékben is ajánlanak a munkavállalóknak heti legalább egy pihenőnapot, ez egy évvel ezelőtt még leképzelhetetlen lett volna” – fogalmazott tavaly decemberben Petra Nocker-Schwarzenberg.

Úgy tűnik tehát, a magyarokat továbbra is tárt karokkal várják Ausztriában, ők pedig mennek is.

Lasszóval fogdossák a magyarokat Ausztriában

Share.

About Author

Leave A Reply