Mintha valaki torkon rúgott volna

0

A nyelvtudás érdekes kérdés, még akkor is, ha valaki már évek óta külföldön él. Ezt tapasztalta meg a Frankfurti mesék blog szerzője is, aki amellett, hogy otthagyja állását (ez örömhír, mert babát vár), ezt a furcsa nyelvi helyzetet is megélte a főnökével.

„A nyelvvel kapcsolatban amellett, hogy most már jól beszélek és rengeteget fejlődtem az elmúlt majdnem két évben, egy másik dolgot is észrevettem. Kézzelfogható bizonyítékom lett arra, hogy az agyunk mennyire képes blokkolni vagy szárnyalni hagyni minket.

Hogy ez nem mese, tényleg az a helyzet, hogy az vagyok, amit gondolok magamról és annyira vagyok jó, amennyire azt gondolom magamról.

Az tűnt fel, hogy míg a munkahelyemen mindenkivel elbeszélgettem, addig a főnökömmel képtelen voltam akár egy mondatot is nyugodtan váltani. Kerültem a direkt kommunikációt amennyire csak lehetett, mert minden egyes alkalommal azt éreztem, mintha valaki torkon rúgott volna, nem bírtam egy értelmes mondatot sem kinyögni.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Már olyan egyszerű mondatokkal is bajom volt, hogy a szabadsága megkezdése előtt hogyan búcsúzzak tőle. Nem mertem annyit sem mondani neki, hogy: Erhol dich ‘Pihend ki magad’, mert rögtön bekapcsolt az agyam, hogy vajon ez a helyesebb, vagy inkább a Ruhe dich gut aus, amely ugyancsak ‘Pihend ki magad’ -at jelenti.

És akármelyik is a jó, biztos, hogy tárgyas esetet vonz, vagy inkább részest. Németül, ha jól tudom, de javítsatok ki, olyan nüansznyi különbség van a kettő között, hogy az elsőt használják a hosszú távú pihenésre, nyaralásra, míg a másodikat inkább amikor az emberre egy jó alvás férne rá.

A végén annyit pörgött az agyam, hogy sikeresen összekombináltam a kettőt, mint: Erhol dich gut aus, amely persze nem helyes, de szerencsére az idegesség miatt, hogy biztos rosszul mondom elcsuklott a mondat felénél a hangom, úgyhogy nem tudom, mit értett belőle.

Egyébként ennek ellenére ő nagyon kedvel engem, sőt a búcsúbulimra, amelyet még nem tudom, hogy hol és mikor szeretnék tartani is meghívta magát. Írt nekem, hogy hogy vagyok, (ja mert mióta mindketten az anyuka klubhoz tartozunk, gyakran kérdezi, hogy mi újság) és egyébként hallotta valakitől, hogy szervezek egy grillezést búcsúzásképpen, majd szóljak neki is.

Úgy látszik, nálam ez valami visszatérő motívum, hogy a szökőévente tartott bulimra a mindenkori nem kedvelt főnökök is meghívatják magukat. Így, hogy már nem dolgozunk együtt, nekem sincs rossz érzésem vele kapcsolatban, de az eddigi konfliktusaink miatt nem hiszem, hogy barátok leszünk a jövőben.”

Mennyibe kerül Berlinben az élet?

A teljes, ennél jóval részletesebb posztot itt találjátok.

(Fotó: pexels)

Share.

About Author

Leave A Reply