Mintha itt mindenki mindig flörtölne

0

Maradjunk még egy kicsit az életmód kérdésénél, annál is inkább, mert a Karibi álmok blog szerzője a világ azon részén él és nagyon érdekes tapasztalatokról számolt be beszélgetésektől a lazaságon át az udvariasságig.

„Nagyon érdekes érzés, hogy a legelejétől fogva olyan érzés van bennem, mintha itt mindenki mindig flörtölne mindenkivel. Mikor még egy kukkot se értettem a franciából akkor volt ez igazán szembetűnő, mert akkor csak a gesztusokat és az arckifejezést tudtam értelmezni.

Például egyszer meg is kérdeztem a barátnőmet, miről beszélgetett az előbbi idegennel. Aztán kiderült, hogy egyáltalán semmiféle flörtről nem volt szó, még véletlenül se.

DE! Itt az emberek imádnak beszélgetni egymással, bárhol és bármikor, bárkivel. A boltban, az utcán simán megkérdezik, hogy vagy, honnan jöttél és kíváncsiak is rá. Közben mosolygósak és leginkább viccelődnek, vagy legalábbis tuti, hogy nem kezdenek el a társadalmi problémákról vagy a nehézségeikről beszélni első körben.

Mivel ez egy viszonylag kis sziget, kb. mindenki ismer mindenkit és nagyon könnyű barátságokat kötni, hisz a boltos, a zöldséges egy idő után megismer és nincsenek óriási nagyvárosok hatalmas áruházakkal. Nyilván ennek az a hátránya, hogy a pletykák is gyorsan terjednek, amit többen kiemeltek itt.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK SZÁZAI EGY KATTINTÁSRA

Ami még nagyon tetszik itt, az az udvariasság. Az emberek mindenütt köszönnek az utcán, a boltban, nagyon kedvesen és udvariasan, a Hölgyem jelzőt is gyakran hozzáteszik a köszöntéshez.

Az emberek itt összetartóak, segítik egymást, tanúja voltam egy esetnek, amikor egy motoros nekiment egy autónak és többen odaszaladtak megfogni az illetőt, aki el akart húzni a helyszínről.

Az első pár hónapom alatt nem volt autóm, így totál az ismerőseimre és a barátaimra tudtam csak támaszkodni, hogy bárhova eljussak. Nem egyszer fogalmam sem volt, hogy fogok hazajutni egy másik városba egy buliból vagy rendezvényről, de mindig megoldódott, mindig találtam valakit, aki hazavitt. Ez a segítőkészség itt természetes. (…)

Amit imádok itt: az a lazaság. Az emberek simán bárhol, bármikor énekelnek vagy táncra perdülnek. Kb. egy hete egy tengerparti bárban vártuk, hogy felvegyék a rendelést, mire kiderült, hogy a barátom jó barátja szintén szenegáli, mint ahogy a felszolgáló lány, így egy laza 10 percet el is dumáltak az asztalnál, aztán egyszer csak felállt a haverom és elkezdett táncolni és énekelni, hogy megmutassa a lánynak, hogy tud afrikai táncot táncolni. Na, hát itt így megy ez…:)

Az autókból rendszerint üvölt a zene és többször ültem már úgy egy-egy sofőr mellett, hogy az énekelt és közben mutogatott, mint egy rapper. Csak csendben jegyzem meg, én is vetemedtem már ilyesmire többször.

Ez a férfi például behívott, hogy segítsek neki italt készíteni, amíg az ételeinket megcsinálta és végig hülyéskedtünk, míg ott voltunk. Természetesen meg is hívott minket a Planteur-re, ami helyi rum és helyi gyümölcslevek finom keveréke. (…)

Számomra ez a sziget maga a csoda: a férfiak hajkoronája elképesztő. Mindenféle extra fonással, csavarással és kreatív mintázattal és persze minimum derékig ér majdnem minden rasztának! Irigylem is érte őket.

Lehet, hogy sokan bolondnak tartanak ezért, de nekem mindig nagy élmény, ha látok egy-egy különleges kinézetű embert (márpedig abban itt nincs hiány) és élvezem, hogy totál más kultúrájú közegben élhetek, mindig rácsodálkozok erre és nem hogy taszítanának, hanem vonzanak ezek az emberek.

Olykor volt, hogy úgy éreztem magam a tengerparton, vagy egy buliban, mint egy videoklip forgatáson, annyi furcsa ember jelent meg, óriási aranyláncokkal, tetkókkal, mindenféle sapkákban, tarka öltözetekben. (…)

A helyiek gyakran csinálnak házibulikat és közös étkezéseket a barátokkal, családtagokkal. Sokan települnek ki hétvégén a tengerpartra, vagy a folyó mellé piknikezni. Ilyenkor egy fél tonna kaja és ital kipakolása után kirakják az őrült nagy hangfalakat és mehet is a karibi buli egész nap.”

Ha részletesebben is olvasnál minderről és nézegetnél képeket is, akkor kattints ide!

Na jó, de pont a Fülöp-szigetek?

Share.

About Author

Leave A Reply