Mintha egy óriási homokozóba kerülne az ember

0

Tom Price meglehetősen érdekes név egy városnak, pedig van ilyen, méghozzá nem akárhol, hanem Ausztráliában. A hely története legalább olyan érdekes, mint maga a környék – derült ki az Ausztrália A-tól Z-ig blog írásából.

„Tom Price eredetileg ez egy 20. századi üzletember neve volt, aki 1962-ben halt meg. Gyakorlatilag az egész város ennek az amerikainak köszönheti a létét, így a város a halála után hálából felvette az ő nevét.

Tom Price volt az az ember, aki meggyőzte a nyugat-ausztrál államot, hogy a környéken található kiváló minőségű vasérc kibányászására és exportálására adjon engedélyt.

Nem egy hétig tartott ez a harc, több éve ment rá erre az ügyre, és az élet fintora, hogy végül aznap halt meg szívrohamban, amikor már az engedéllyel a zsebében megkapta a hírt, hogy a próbafúrások bizonyították a terület alatt fekvő vasérc elsőosztályú minőségét.

A bánya Nyugat-Ausztrália Pilbara régiójában van még vagy egy tucat másik bányával együtt, amelyek 2009-ben összesen 13%-át tették ki a világ teljes vasérc-kitermelésének. Nem gyenge.

Külföldi kalandokra és munkára vágysz? A legjobb helyen jársz, közel 1000 állásajánlat vár!

Ebbe a bányába kaptunk betekintést egy vezetett túra keretében. Habár zsigerből gyűlöljük a vezetett csoportos túrákat, szerencsére a túravezető lehengerlő stílusa és elképesztő szakmai tudása kifejezetten érdekessé tette a látogatást. Eleinte drágállottuk a látogatási díjat (30 dollár / fő), de a végén elismerően csettintettünk, és örültünk, hogy nem hagytuk ki ezt a programot. (…)

A képek egyszerűen nem adják át mekkora behemótokról is van szó. Kicsit olyan, mintha egy óriási homokozóba kerülne az ember, ahol az óriások éppen játszanak a matchboxaikkal.

Szinte hihetetlen, hogy ezeket normális halandó emberek vezetik, majdnem úgy, mint ahogy mi napjában Pufit. Érdekességképpen, a teherautót, amivel a kibányászott vasércet szállítják a feldolgozóba, dízel és elektromotor hajtja, 2500 lóerős, 240 tonna (!!!!) a kapacitása és potom 4.5 millió ausztrál dollárba kerül. Azért milyen laza lenne ezzel beállítani a hétvégi disco elé, tuti kapna az ember egy ingyen kólát…

A méretből és a tömegből adódóan a biztonság mindenek felett van a bányában és a környékén. A nehézgépek útvonalai több méteres homokdűnékkel vanna elválasztva a normális gépjárművekétől, hogy még ha valami gáz is történik a fékekkel, legalább maradjon esélye a kisautóknak is a túlélésre.”

Érdemes elolvasni az eredeti posztot is, már csak a fényképek miatt is!

Share.

About Author

Leave A Reply