Minimálpénzből Dél-Amerikában

0

Sokan éreztük már úgy, hogy elegünk van mindenből, és a legjobb lenne a hátunk mögött hagyni mindent. Ám nekivágni a nagy kalandnak elég kevesen szoktak. Réka és Balázs a kevesek közé tartoznak, ők Latin-Amerika jó részét járták be egy év alatt.

Kilenc ország, 16 500 km – mindez egyetlen év alatt. Az újságíró Réka és az informatikus Balázs 2016 őszén sokalltak be, és még aznap este vettek egy repülőjegyet Costa Ricába. Csak oda.

Azért éppen oda, mert azt olvasták, hogy az a világ legboldogabb országa. Féltek, ha alaposabban átgondolják az egészet, esetleg meggondolják magukat, ezért azonnal cselekedtek.

Fél évük volt összespórolni a szükséges pénzt, és noha nem volt túl magas a kerestük, a nadrágszíj meghúzásával sikerült is félretenniük a szükségesnek tűnő összeget. A biztonság kedvéért 300 ezer forintot lekötöttek a bankszámlán, az a hazaútra szánt pénz volt.

„Ehhez a pénzhez nem nyúltunk, olyan volt, mintha nem is lenne. A megtakarításunkat fél év alatt éltük fel, aztán a második fél évben abból éltünk, amit Costa Ricában kerestünk” – mesélte Réka a Pénzcentrumnak.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

„Az első hónap nagyon kemény volt. Costa Rica borzasztóan drága, drágább, mint például Németország. Erre nem voltunk felkészülve. Ráadásul a bőrszínünk miatt azonnal kiszúrtak minket, és a legtöbb helyen például nem voltak kiírva az árak, épp ezért gyakran az eredeti ár háromszorosát, négyszeresét akarták ki” – mesélte.

Noha a lakhatás is nagyjából budapesti árakon mozog, couchsurfing segítségével találták meg az első albérletet. Közel fél évig éltek Costa Ricán, utána következett Panama, ahol önkéntes munkát vállaltak, de volt olyan, hogy napokig a dzsungelben talált gyümölcsökön éltek.

Másfél hónap Panama után a Karib-tenger közelében lévő dzsungelben egy kezdődő túlélő-túra projektben segítettek. A honlapot kellett elkészíteniük: Balázs a programozás részét csinálta, Réka marketingszöveget írt. Nagyjából napi 3-4 óra ment el a munkával, utána pedig felfedezték a vidéket: járták a dzsungelt, és kivették a részüket az őserdő közepén fekvő tanya körüli munkákból.

„Az utolsó félévben leginkább utaztunk. Kolumbia nagy változás volt: végre találtunk bárokat, éttermeket, üzleteket, és itt ismerik a couchsurfing-et is, úgyhogy a szálláson is tudtunk spórolni” – mondta. Végül másfél hónapig voltak az országban.

Kolumbia után Ecuadorba mentek, ahol egy zeneiskolában tartottak különféle foglalkozásokat. Ecuador, Peru, majd Bolívia következett, végül másfél hónapot töltöttek Argentínában.

A teljes történetet a Pénzcentrumon olvashatod el.

Ebben a drámában nem szeretnék statiszta lenni

Share.

About Author

Leave A Reply