Mindent elölről kezdeni

0

A Frankfurti mesék blogon van egy nagyon érdekes sorozat, a Bemutatom a szomszédom, melynek legutóbbi vendége Viktor volt, aki már több német városban is dolgozott, jelenleg Stuttgart közelében alakítja ki a családi fészket a hamarosan érkező felesége és kislánya számára.

„Jelenleg Weilheim an der Teck városkában élek, ez Stuttgart közelében van. Székesfehérvárról jöttem ki Németországba 2016 június utolsó napjaiban.

Székesfehérváron hagytam a családomat (feleség és 3.5 éves kislány), hogy biztosítsak számukra egy biztos családi fészket, ahova ki tudnak jönni utánam.

Magyarországon már nem tudtunk előbbre lépni sem anyagilag, sem szellemileg. Egyszerűen nem tudtunk haladni a céljaink felé. Éppen annyi fizetésünk volt, hogy megéltünk belőle az adott hónapban, félretenni esélyünk sem volt.

Mivel a feleségem folyékonyan beszél németül és én is tanultam a németet az iskolában, így Németország lett az elsődleges célpontunk. (…)

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Legelőször Münchenbe érkeztem. Mivel előző évben két hetet már voltam ott, így viszonylag ismerős volt minden, illetve alaposan felkészültem, hogy mit hol találok amire szükségem lesz az első pár napban.

Maga München nekem nagyon tetszik, egy igazi nyüzsgő nagyváros. Emellett viszont vannak nyugisabb, elzártabb részei is. Ami igazán feltűnő volt, az a tisztaság, a rendezettség és a rendőrök teljes hiánya (hónapokig nem láttam rendőrt).

Az autósok sokkal türelmesebbek (a biciklisekkel viszont vigyázni kell, azok mennek, mint a szélvész) és a tömegközlekedésben sem lehet tapasztalni azt a fajta őrületet, mint Magyarországon.

Pár hónapig Stuttgartban is laktam, amíg nem sikerült saját albérletet szereznem Weilheim-ben. (…) Weilheim egy közel 10 ezer fős kisvároska, Münchenhez képest olyan, mint egy falu.

Cserébe viszont nyugodt, a természet közepén van (a teraszról látom a sváb Alpokat). Egy családos embernek talán ez jobban tetszhet, mint egy hatalmas metropolisz – mint München vagy Stuttgart. (…)

Amikor tehetem, biciklivel járok munkába. Munka után aztán tanulás (nyelv vagy szakmai téma), olvasás, sportolás, pihenés és estefelé pedig video chat a családdal. Ez gyökeresen meg fog változni a közeljövőben, ugyanis hamarosan kiköltöznek utánam a lányok. (…)

Időnként elfog az az érzés, hogy „Mi a fenét keresek én itt, egy idegen országban, egyedül, távol a családomtól?!”. Ilyenkor a feleségem szokott kihúzni a gödörből, akinek nagyon hálás vagyok azért mert a kezdetek óta mögöttem, mellettem áll és támogat ebben az egész projektben.

Van néhány barátom, akikkel folyamatosan tartom a kapcsolatot (persze a családdal is), így ők is sokat tudnak nekem segíteni ebben.”

Ha szeretnétek elolvasni az egész beszélgetést, akkor azt itt tehetitek meg.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: unsplash/rikki chan)

Share.

About Author

Leave A Reply