Mindenkinek járna alapjövedelem Finnországban?

0

A finn kormányprogramban ugyan egyelőre csak utalás van erre („Alapjövedelem-kísérlet megvalósítása”), ám mivel a legnagyobb kormánypárt támogatja a gondolatot, akár meg is valósulhat.

Európában ez az első eset, hogy egy kormányzati dokumentumban akár csak ilyen szinten is, de utalás van a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére – írja a hvg.hu.

Sokkal többet nem is lehet tudni az elképzelésről, hiszen a dokumentumban nem szerepelnek további részletek, így például a bevezetés esetleges ütemezése sem, ráadásul a többi kormánypárt még egyelőre semmit sem mondott a dologról. (…)

Mindazonáltal ez az első eset, hogy egy európai kormány ilyen vállalást tett, és az első alapjövedelem-kísérlet lenne fejlett országban a hetvenes évek óta. Más országokban a közelmúltban már indítottak ilyen kísérleteket, például Indiában, Namíbiában és Brazíliában, és eddig pozitívak a tapasztalatok (nőtt a gazdasági teljesítmény, javultak az egészségügyi, lakhatási és más mutatók).

Európában több országban is érdeklődnek az alapjövedelem iránt, például a Podemos Spanyolországban és a D66 nevű párt Hollandiában.”

A teljes cikket a hvg.hu oldalán olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply