„Mindenki tudja, mi vár rá”

0

Az Európai Unió tárgyalóinak hozzáállásán kellene változtatni a Budapesten akkreditált brit nagykövet szerint. Iain Lindsey mindemellett biztos a Brexit-tárgyalások sikerében és abban is, hogy nem lesz gond a szigetországban élő magyarokkal.

A nagykövet az InfoRádióban azt mondta, az egyik legfontosabb kérdés éppen az uniós polgárok kilépés utáni jogállása volt, ezért ez volt az elsők egyike, amelyben megállapodtak.

„Azért, hogy biztosítsuk a 27-ek Egyesült Királyságban lévő polgárainak jogait, és a 27-ek területén lévő brit polgárok jogait, hogy a kilépés ne lehetetlenítse el az ő helyzetüket” – fogalmazott.

Összességében mintegy ötmillió emberről van szó: 1,5 millió brit él a kontinensen, és nagyjából 3,5-4 millióan költöztek át a szigetországba. A nagykövet szerint egyetlen uniós polgárnak sem kell elhagynia az Egyesült Királyságot a kilépést követően, mindenki megkapja a „letelepedett státuszt”.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

„Csökkent a Nagy-Britanniába érkező uniós munkavállalók száma az elmúlt évben, de még mindig többen érkeznek, mint amennyien elhagyják az országot. Azon dolgozunk jelenleg, hogy a 27-ek is hasonló szabályozást dolgozzanak ki, és a későbbiekben is biztosítsák a területükön élő britek jogait. A magyar kormány jelezte, hogy hamarosan elkészül és bemutatja az erre vonatkozó terveit. Ezt várjuk most” – hangsúlyozta Iain Lindsey.

Ami az érkező határátkelőket illeti, a nagykövet szerint tapasztalható volt némi bizonytalanság a jövővel kapcsolatban, de „most már minden, az Egyesült Királyságban lévő ember tudja, mi vár rá”.

Például egy magyar polgár, ha jövő március közepén dönt úgy, hogy munkát vállal a szigetországban, vagy akár egy nappal a kilépés előtt tesz így, nem kell később távoznia.

A teljes beszélgetést az InfoRádió oldalán lehet elolvasni.

Gary Lineker is újabb Brexit-népszavazást szeretne

Share.

About Author

Leave A Reply