A Mindenki Oscar-díjas rendezője határátkelésről, Angliáról, Magyarországról

0

Magyarországon és külföldön is nagyon szívesen dolgozna Deák Kristóf, aki hétfőre virradóra a Mindenki című kisjátékfilmmel megnyerte az Oscar-díjat. A rendező második hazájának egyébként az Egyesült Királyságot tartja, de úgy látja, Magyarországon most nagyszerű lehetőségek vannak a filmezésre.

Deák Kristóf 2009-ben költözött Angliába, ahol a University of Westminsteren tanult rendezést. Az intézmény nem olyan nagyhírű, mint a National Film School, de oda járt például a mostani Bond-filmek forgatókönyvírója is.

„Nagyon nagy mázlim volt, mert eredetileg nem volt ott rendezői mesterszak, de amikor elindították, úgy döntöttek, hogy minden erőforrást arra szánnak, így aztán nagyon jó tanárokat kaptunk, sokat forgathattunk, nem spórolt semmivel az egyetem. Úgy neveztük egymás között, hogy „boot camp” (kiképzőtábor), és tényleg az is volt, megállás nélkül, folyamatosan dolgoztunk” – mesélte még korábban az Origónak.

Először abból élt, amiből viszonylag gyorsan tudott pénzt csinálni, azaz sokáig szabadúszó vágóként dolgozott, a rendezésig igazán csak 2014 körül jutott el.

„De ez egy folyamat, és még mindig építem a rendezői reputációmat. Odakint nem könnyű ezeket a váltásokat megcsinálni, beraknak egy dobozba, és akkor az te vagy” – tette hozzá Deák Kristóf.

Szívesen mennél Angliába dolgozni a Brexit előtt? Mondjuk szakácsnak havi 1100-2000 fontért, felszolgálónak 1100-1500 fontért, szobalánynak 1200 fontért, vagy IT-snak havi 4000 fontért? Még számtalan ajánlat vár a Határátkelőn, ha pedig máshová vágysz, akkor itt keresgélj!

Arról, hogy miért Magyarországon forgat, a következőket mondta: „Rájöttem, hogy ha az ember olyan dolgokról akar mesélni, amiben van saját tapasztalata, akkor ezt ott tudja megtenni, ahol felnőtt. Nekem nincs más választásom, mint hogy Magyarországon is csináljak filmeket. Itt bele tudok tenni egy olyan pluszt, ami életem itt töltött huszonhét évéből következik”.

„Magyarországon marha jó filmesként dolgozni. Luxuskörülmények vannak, igaz, ebbe én még nem kóstoltam bele, mivel nem nyertem szét magam az összes pályázaton. Itt van állami támogatás és viszonylag elérhető az emberek számára, legalábbis addig a szintig, hogy a forgatókönyv-fejlesztésre lehet pénzt kapni. Angliában sokkal nehezebb elérni, hogy fejlesztésre kapjak pénzt” – vázolta a némileg meglepő különbségeket.

„Furán hangzik, de az otthoniak el vannak kényeztetve azokhoz a lehetőségekhez képest, amik kint vannak. Ez is egy fontos eleme annak, hogy itthon dolgozom. Itt vannak lehetőségek” – mondta.

Deák Kristóf következő terve egy tévéfilm, aminek a forgatókönyve még készül, de remeknek tartaná, ha találna magának egy ügynököt választott hazájában, az Egyesült Királyságban vagy Amerikában.

Ez az Oscar-díjjal aligha fog gondot jelenteni.

Share.

About Author

Leave A Reply