Minden ötödik román külföldön él?

0

A legfrissebb adatok szerint megfordult a trend Romániában és több évnyi fokozatos csökkenés után ismét nőtt a külföldön munkát vállalók és kiköltözők száma. Szűk másfél évtized alatt minden ötödik román külföldre mehetett.

Romániában folytatódott és egyre erősebb trend a lakosság külföldre vándorlása. A Nyugat-Európában munkát vállaló románok között most a felsőfokú végzettséggel rendelkezők vannak többségben.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap a román statisztikai hivatal adataira hivatkozva azt írta, hogy 2014-ben csaknem 185 ezren hagyták el Romániát, és telepedtek külföldre. Az elvándorlás ismét megnőtt az előző két évhez képest, hiszen 2012-ben 170 ezren, 2013-ban 161 ezren hagyták el Romániát.

A legnépszerűbb célország ugyan továbbra is Olaszország, de a második helyen Spanyolország helyett már Nagy-Britannia található. Az új célországok listáján a skandináv államok és Svájc is megjelent.

Az újság felidézi, hogy a 2003-ban kezdődött román migrációs hullámban a többséget ipari munkások tették ki, de újabban a külföldi munkavállalók zömét felsőfokú végzettséggel rendelkező román állampolgárok képezik.

A román statisztikai intézet adatai szerint 2003 és 2006 között az országot évente elhagyó állampolgárok száma 200 ezer fő alatt volt, ami látványosan megugrott 2007-ben, amikor több mint félmilliónyian távoztak külföldre. 2008-tól csökkenés volt megfigyelhető 2014-ig, amikor ismét megnőtt a külföldi munkavállalók száma – idézi a lapot az MTI.

A statisztikai intézet adatai szerint 2003 óta 2,7 millió román állampolgár hagyta el Romániát, de nem hivatalos becslések szerint számuk akár a 4 milliót is elérheti. Románia lakossága a 2011-es népszámláláskor 19 millió volt.

Share.

About Author

Leave A Reply