Minden idők legfurcsább Porsche 911-ese

0

Egy 911-es, amit Bertone tervezett? Igen, van ilyen. Az autók világának egyik legikonikusabb darabja a békaszemű Porsche, amely nagyjából 55 éve tartja főbb formaelemeit.

Ez a példány azonban kissé talán bizarr (már ha ez rá a jó szó), hiszen az alakja nem igazán a 911-esé. Pedig mégis az. Érdemes végigszaladni a történetén, hiszen nem akármilyen sztoriról van szó.

A történet 1965-ben, Kaliforniában kezdődött, amikor egy ottani Porsche-kereskedő, John von Neumann szeretett volna magának egy 911-es kabriót. A 356-os változatai (például a Speedster, aminek a megvalósításában maga is részt vett) ugyan nagyon népszerűek volt Kaliforniában, de a Targa 911-es akkor már a múlté volt, és von Neumann nem is hitt benne igazán.

A posztban látható autót elárverező Gooding & Company szerint mindez arra ösztönözte John von Neumannt, hogy a saját kezébe vegye a dolgokat. Vett egy Porche 911-es alvázat és Nuccio Bertonét kérte fel az átalakításra. Egy olasz stílusú, a Fiat 850-es Spiderre emlékeztető autó lett a végeredmény.

A belsejében felfedezhetőek Porsche-részletek, de a kinézete nagyon különbözik az általunk ismert 911-estől. A puding próbája az evés, a különös Porsche próbája pedig az 1966-os Genfi Autószalon volt, ott dőlt el, az autó elegendő figyelmet kelt-e ahhoz, hogy igazolja a fáradozásokat.

Ugyan John von Neumann maga finanszírozta a költségeket, de a gyártásra a Porschénak kellett (volna) rábólintania. Nos, a dolog elég komoly bukás lett, hiszen a kiállítás alatt nem akadt megrendelő, így persze sorozatgyártásról szó sem lehetett, ugyanakkor a kereskedő megtartotta magának a prototípust.

Ami azóta többször tulajdonost váltott, át is alakították kicsit, például a 914-6-os kerekeit kapta meg.

A Gooding & Company szerint az autó üzemképes, de azért azon dolgozni kellene, hogy újra az utakon fusson. Ez a tény nem tűnik befolyásolni az árát, amit 700 ezer és 1 millió dollár közé tesznek.

Akárki is veszi meg, a történelem egyik nagyon különleges Porsche 911-ese kerül a birtokába. Nagyon szép kis autó, de egyáltalán nem ismerhető fel benne a 911-es. Lehet, hogy ez teszi még izgalmasabbá!

Jön a Harley elektromos motorja

(Fotó: Gooding & Co)

Share.

About Author

Leave A Reply