Minden hatodik órában lelép egy orvos – ez vár Magyarországra is?

0

A román rendszerben, csakúgy, mint a magyarban, nagyon kevés fiatal orvos marad, legtöbben amint tehetik, lelépnek Romániából. Aki tud, a nyugat-európai országok egyikében próbál szerencsét, jószerivel sikeresen.

„Nem hinném, hogy bármelyik kollégám maradni szeretne Romániában. Azt gondolom, hogy többet tanulhatok külföldön. Rezidensként ott a felelősség is nagyobb” – mondta az Index szerint a 25 éves Sonia Papiu, frissen végzett pszichiáter, aki reményei szerint jövőre ilyenkor már egy németországi kórházban fog dolgozni.

A Reuters szerint Romániából sok tízezer orvos, nővér, fogorvos és gyógyszerész ment külföldre dolgozni, mióta az ország csatlakozott az Európai Unióhoz 2007-ben. Elsősorban Franciaország, Németország és Nagy-Britannia felé veszik az irányt.

Romániában van a legkevesebb orvos az EU összes tagállama közül, a kórházi pozíciók közel fele betöltésre vár, és az egészségügyi minisztérium becslése szerint a négyből egy román állampolgár az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz nem jut hozzá rendszeresen.

Az átlagos kereset a román egészségügyi dolgozók körében 2016 végén 2609 lej volt, azaz 177 ezer forintnak megfelelő összeg, ami majdnem kétszerese a három évvel ezelőtti átlagfizetésnek.

Külföldi munkák százai a Határátkelőn. Kattints és keress!

Románia tesz lépéseket azért, hogy megoldja a problémát. Emelték például a fizetéseket, és 2016-ban az egészségügyi minisztérium több évre nyúló pályatervet hozott létre az egészségügyi dolgozóknak: egyszerűsített nyugdíjazással, oktatási reformmal, kedvezőbb előléptetési lehetőségekkel, és a kisebb településeken dolgozó orvosoknak megemelt pótlékokkal.

Egyelőre nem látszik a változás, mert ezek a lépések, úgy tűnik, nem versenyeznek a nyugat-európai lehetőségekkel.

„Minden hatodik órában elhagyja egy román orvos az országát” – írja a román egészségüggyel foglalkozó cikkben a Gandul nevű román napilap.

Mindez Magyarországon sem olyan távoli veszély, jelenleg az Országos Alapellátási Intézet nyilvántartása szerint az 5700 magyarországi háziorvosi praxisból több mint kétszáz olyan körzet volt az országban, ahol legalább egy éve helyettesítéssel oldják meg a háziorvosi ellátást.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ háziorvosok elöregedése aggasztó: átlagéletkoruk 55 év, a nyugdíjasok aránya köztük 26 százalék, és csak a tizedük negyven év alatti. A több mint ötezer magyar gyermek háziorvos átlagéletkora 56 év, 125-en pedig a hetvenes éveiket tapossák.

(Fotó: pixabay.com/valelopardo)

Share.

About Author

Leave A Reply