Minden harmadik magyar havi 125 ezer forintnál kevesebből él

0

A magyar társadalom mintegy harmadának (ez 3 millió ember) havi 125 ezer forintnál kevesebb jut havonta – ők az anyagilag legalsó társadalmi réteg tagjai.

Az OECD honlapján közzétett kimutatás is azt igazolja, hogy a 2000-es évek közepe és a 2010-es évek közepe között csak a szegényebb társadalmi réteg lett szélesebb Magyarországon.

Jelenleg a társadalom 30 százaléka tartozik az alacsony jövedelműek csoportjába, arányuk 10 év alatt 4,7 százalékponttal emelkedett, a középosztályba a társadalom 62 százaléka tartozik, ez a réteg 3,7 százalékponttal zsugorodott, a felső tízezerbe a társadalom 7 százaléka tartozik, ami 0,9 százalékpontos csökkenés eredménye.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Az OECD meghatározása szerint alacsony jövedelmű osztályba tartozik az, akinek jövedelme nem éri el a medián átlagkereset (166,6 ezer forint) 75 százalékát.

A középosztályba a medián 75 és 200 százaléka között keresők, a felső jövedelmi osztályba pedig azok tartoznak, ahol a jövedelem a medián 200 százalékát is meghaladja.

Így Magyarországon jelenleg ha valaki 125 ezer forintnál kevesebbet keres, akkor a társadalom legalsó rétegébe tartozónak tekinthetjük, vagyis a 30 százalékos arányt figyelembe véve közel 3 millió magyar ennél kevesebb pénzből él havonta – írta az Mfor.hu.

Bródy: Akit a hazája nem szeretett

Share.

About Author

Leave A Reply