Minden harmadik magyar gyermeket szegénység fenyeget

0

Elgondolkodtató adat: az Európai Unióban csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a gyermekszegénység helyzete, mint Magyarországon, ahol háromból egy gyermeket fenyeget.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének legújabb jelentése alapján Magyarországon a gyerekek 33,6 százalékát fenyegeti a szegénység. Az alapjogi ügynökség szerint az a gyerek szegény, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az ország átlagos keresetének 60 százaléka, a szülei nem dolgoznak vagy csak nagyon keveset, és nem tudják kifizetni a rezsit, az iskolát, az egészségügyi ellátást, a húst, a nyaralást, illetve nincs tévéjük, mosógépük, autójuk és telefonjuk.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő, Herczog Mária szociológus szerint ugyanakkor azok a feltételek, amelyeket az Európai Unió vagy például az OECD figyel, azok Magyarországon gyakran nem olyan szegénynek tartott emberek számára is luxusnak tűnnek. Például, hogy tudnak-e új cipőt, új ruhát venni, vagy el tudnak-e menni egy hétre nyaralni.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Magyarországon a szociológus szerint két közalkalmazott, főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkező szülő, ha két-három gyermeke van, a létminimum alá kerül.

Nem kell ahhoz munkanélkülinek, tanulatlannak vagy nagyon nehéz élethelyzetűnek lenni, hogy valakinek napi gondjai legyenek, akár a közüzemi számlák befizetésével, a gyermeknek a szükséges minimális eszközök, ruházat, utazás kifizetésével.

Magyarországon automatikusan a létminimum alá kerül azoknak a családoknak az 50 százaléka, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek, még akkor is, ha két, viszonylag jól kereső van a családban. Ha egy szülő van, vagy krónikus beteg, vagy fogyatékkal élő a gyermek, vagy a szülő, akkor az szinte automatikusan a szegénységi küszöb alá viszi a családot.

Tudomásul kell venni, hogy ha nem invesztálunk a gyerekekbe most, elveszítjük annak az esélyét, hogy ők később elégedett, sikeres, jól fejlődő felnőttként képesek legyenek a társadalomnak, a közösségnek visszaadni abból, amit kaptak – hangsúlyozta Herczog Mária az interjúban.

„A pénz önmagában nem old meg semmit”

(Fotó: krisna.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply