Milyenek a hollandok?

0

A hollandokkal (mint minden más európai néppel) kapcsolatban rengeteg sztereotípiát tudnánk felsorolni, ám (miként azt a Hollandokk oldal megjegyzi) bármilyen képünk is alakult ki róluk, ne feledjük el, hogy a világ, így Hollandia is sokat változott az elmúlt évek során.

„Aki még nem látott élőben hollandot, az is kapásból sorolja fel nekünk a szerinte jellemző tulajdonságokat: drogok, prostituáltak, tulipánok, mindenki magas és szőke, kerékpárral közlekedik, és persze jól beszél angolul. Mondjuk, ez utóbbi igaz. 🙂

Aki pedig találkozott is velük, az meg tudja erősíteni, hogy a nők sokszor tényleg úgy öltözködnek, mintha sötétben és csukott szemmel válogatták volna össze a ruháikat, a férfiak pedig világrekorderek a hajzselé használatban. Már persze, amelyikük nem kopasz. 🙂

Mit tehetünk annak érdekében, hogy jobban megértsük a hollandokat? Az idegesítő különbségek feldolgozását gyűlölködéssel vagy viccelődéssel szokás orvosolni, de megpróbálhatjuk esetleg a gyűlölködésen való viccelődéssel is. Ez utóbbi sokkal barátságosabb és egyben szórakoztatóbb, mint bármi más, így szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe.

A holland karakter biztos, hogy sokat változott az idők során, talán szinte át is esett a ló túloldalára, hogy napjainkban ismét visszataláljon valamerre a középút felé…

A prostitúciónak, a könnyű drogok használatának és más, megengedő szemléletnek lehet az is a magyarázata, hogy ilyen kicsi területen, ennyi emberrel mást nem is érdemes csinálni, mint elfogadni és többé-kevésbé békén hagyni egymást.

A függöny nélküli ablakokon bekukucskálva ma már gyakran nagymamás bútorokat és festményeket látunk, ami arra enged következtetni, hogy az utcák babaház-érzésvilága is talán lassan kikopik, s nemsokára a privát szféra itt is a függönyök mögé kerül.

S ha így is lesz, megmarad gezellignek, szinte gelukzalignek, ami magyarul túláradóan boldogot jelent. Képmutatás volna? Egy fokkal mégiscsak jobb, mint fanyalogni, panaszkodni a bajokról.”

A teljes posztot itt találjátok.

(Fotó: pixabay.com/neshom)

Share.

About Author

Leave A Reply