Milyen a te országod?

0

Ez az a kérdés, ami előbb-utóbb jó eséllyel felmerül, ha az ember külföldön él, pláne, ha lakóhelye jó messze van, például Ázsiában, mondjuk Thaiföldön, ahol egy egész érdekes beszélgetést örökített meg a Végtelen… talán blog, amiből kiderül, milyennek is látszik Magyarország a messzeségből – akár még annak a magyarnak is, aki mesél róla.

„Mesélek még az országomról, arról hogy csak egy repterünk van de négyféle évszakunk, és aztán csak azt veszem észre, hogy már régen nem arról a tündérországról beszélek, amilyennek először látta a képeken, hanem a politikáról, és a korrupcióról, a hajléktalanságról, munkanélküliségről, a rasszizmus terjedéséről.

-De azért fejlett ország a tiéd, nem? – kérdezi kétkedve.

– Ja! Igen! – vágom rá hirtelen és megfordul velem a világ! Hiszen nem Európából vagy a fejlett világból nézünk most rá kicsinyke országomra. Hiszen innen nézve Európa és még Magyarország is maga a Paradicsom! Én mondom, hogy nincs elég demokrácia, mikor itt katonai diktatúra van? Én mondom, hogy szegénység van, mikor Fülöp szigeteken milliónyi gyerek hajléktalan? Én mondom, hogy kosz van, mikor Kanada ide exportálja az egész országnyi szemetét, mikor Indonézia szigetvilágában az állatokat az európai és amerikai műanyagszemét gyilkolja? Mikor a „fejlett” világ kapitalista óriáscégei kiirtják itt az erdőket és nyomorba döntik a lakosságot? Elszégyellem magam. Mit jelent, hogy fejlett egyáltalán? Hogy elnyomó, hogy kizsákmányoló? – Fejlett. – válaszolom halkan és igyekszem az ő fejével gondolkodni, de nagyon nehéz. – Igen. Néha kicsit visszafejlődő. De fejlett. És még az EU tagja is.

– Európai Unió! De jó lenne nekünk is egy igazi Ázsiai Unió – álmodozik és eszembe jut mikor Jakartában Putriával beszéltem, aki amint megtudta, hogy európai vagyok, rögtön az unióról kezdett kérdezgetni.

– Mik az előnyei? Hogyan kell elképzelnem? Miért olyan jó? – meg sem állt a kérdésekkel és nagy szemeket meresztett rám. (…) Én meg kezdtem, hogy hát gazdaságilag, meg katonailag, meg társadalmilag mit jelent az EU nekünk, meg a közös értékek és a demokrácia, és egyszer csak megemlítettem, hogy lehet utazni.

– Mármint, hogy nem kell vízum Európán belül?! – kérdez rá, hogy jól érette-e.

– Mármint hogy nem kell semmi Európán belül! Mármint hogy bármelyik országban dolgozhatsz az EU-n belül!

– Nem mondod!? – látom, hogy el sem hiszi. – Hát ez! Hogyan?? De nem lakhatsz máshol, nem? Csak átmész dolgozni?

– Bárhol lakhatsz.”

Ez csak a beszélgetés egy részlete, a teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, szerintem érdemes!

Share.

About Author

Leave A Reply