Milyen Magyarország lesz a fejünkben?

0

Az isztambul.info oldal szerzői immár hosszú évek óta Törökországban élnek. Egy korábbi posztban azt a kérdést feszegették, hogy amikor valaki külföldre költözik, óhatatlanul az a Magyarország marad meg a fejében, amilyen az a távozáskor volt.

„Én 2008-ban költöztem át Törökországba. Vajon az én fejemben is egy 2008-as Magyarország lesz mindig? Ami az állandó politikai csatározásokat, bankokkal és szolgáltatókkal való küzdelmet, és a munkahelyi problémákat jelenti majd? De még inkább kérdés, hogy vajon 10-20-30 (40-60) év múlva tényleg más lesz otthon. Vagy ezek akkor is megmaradnak?

Szerencsére ma már van internet, így (előre/erősen szelektálva) lehet értesülni az otthon történtekről. Így talán nem járok úgy, mint az a bácsi, aki még 1960-ban egy világvégi faluból költözött Berlinbe.

Bár elég sok türelem kell a hírek elolvasásához. És biztos nem segít a magyar nyelv helyes használatának gyakorlásában (arra a célra jobbak a könyvek). Ráadásul a mennyiség is egyre csak nő. (…)

És már itt is vagyunk a nyelvkérdésnél. Én gyakorlom a magyart, amennyire csak lehet. A számítógépnek is naponta többször elragozom az anyukád birtokos esetét.

Törökországban nagyon sokan vannak, akiknek a szülei, nagyszülei kimentek Németországba, ahonnan az unoka tér vissza. Nagyon sok esetben magas iskolai végzettséggel.

Ők azok, akik az anyanyelvet az anyaországtól távol tanulták. Náluk fordul elő gyakran, hogy nagyon szépen, kulturáltan és magas fokon beszélnek németül, angolul és még ki tudja hány nyelven.

De ha megszólalnak törökül! Te jó ég! Hol tanultál törökül?? Természetesen otthon, a nagypapától, aki a legnagyobb csibész volt a faluban, és olyat tudott káromkodni, hogy három völggyel odébb elapadt a teje a kecskének.

És a legnagyobb története, miként dobáltak át rohadt tököket katapulttal a török-szovjet határon…”

Ez persze szokás szerint csak egy ízelítő a posztból, amit ide kattintva olvashattok el teljes terjedelmében (és érdemes is), képeket pedig itt nézegethettek (én is innen vettem kölcsön a nyitóképet).

Share.

About Author

Leave A Reply