Mikortól számítasz gazdagnak Nagy-Britanniában?

2

A kérdés jó, és persze a címben feltett kérdésre adott válasz nagyban függ attól, milyen körülmények között él az ember, mit lát maga körül, melyik társadalmi osztály tagja.

A kérdés legutóbb akkor merült fel, amikor Nagy-Britanniában a választásokat megelőzően a Munkáspárt bejelentett, hogy megemelné a leggazdagabbak adóját és ennek a kategóriának az alját évi 80 ezer fontos keresetnél húzta meg.

A kialakult vita nyomán a YouGov közvéleménykutató készített egy felmérést, melyben azt próbálta meg kideríteni, hogy az emberek kit tartanak szegénynek, gazdagnak, vagy éppen egyiknek sem (nevezzük őket mondjuk középosztálynak).

Próbáld ki magad Nagy-Britanniában, keress állást a Határátkelőn!

Nos, a válaszokból az derült ki, hogy az emberek azokat tartják szegénynek, akik évi 15 300 fontnál kevesebbet keresnek, egyébként nagyjából a munkavállalók 40 százaléka ide tartozik.

A megkérdezettek többsége szerint az évi 16 478 és 38 800 font között keresők alkotják a masszív középosztályt, ők azok, akik se nem gazdagok, se nem szegények.

A felső tíz százalékba azok tartoznak, akik évi 60 500 fontnál többet keresnek, a közvélemény szemében ők már gazdagnak számítanak. Érdekesség, hogy noha a társadalom úgy tartja, a felső 10 százalék gazdag, az embereknek csupán a négy százaléka sorolja magát ehhez a réteghez.

A felmérés ebben az esetben csupán a bevételekkel foglalkozott, a kiadásokkal nem, ami szerintünk a gyengéje, hiszen nagyon nem ugyanaz Londonban keresni évi 50 ezer fontot, vagy mondjuk Newcastle-ben.

(Fotó: pixabay.com/blickpixel)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Tegyük fel, hogy talponállót üzemeltetek valahol a külvárosban 2 alkalmazottal. Az éves árbevételem bőven meghaladja a 60 ezer fontot, de mire minden költségemet kifizetem, lehet, hogy becsúszok a képkategóriába. Akkor mi is vagyok?!

    • Taxomukke on

      Nem bevetelrol volt szo, jovedelemrol (fizetesrol).
      A brutto 60e font nem rossz, de meg csak veletlenul sem szamit gazdagnak, aki megkeresi,

Leave A Reply