Miért költöztem vissza Svájcból?

0

Tamás Svájcba ment egyetemre, aztán kis idő elteltével mégis úgy döntött, visszaköltözik Magyarországra. Sok minden más mellett ennek okára is fény derül mostani írásából.

„Eltelt nagyjából egy hónap a legutóbbi poszt megírása óta, és bár kaptam hideget (pl. selyemfiú, protekciós) és meleget (támogatás, dicsérés, védés) elmesélném életem piciny részét. Ki örül, ki nem megírtam ezt a posztot is, nyugodtabban, csendesebben, jelentősen hosszabban. Már tudom, hogy merre tartok.

Off: Az árakat begyűjtöttem szavamat tartva, amennyire tudtam széles spalettát írtam össze, ami az írás alján megtalálható.

Lakhatás II.

Az első posztban említett Vöröskeresztes programban helyet kaptam (pontos linket nem találtam hozzá, kérésre privátban tudok e-mail címet küldeni). Így, jelenleg Lugaggiában lakom, egy idős hölgynél.

Catherina 84 éves, 7 gyermeket nevelt fel, Indonéziában született, átélte a II. Világégést. 4 nyelven beszél (angol, német, francia, olasz) így az angol és az olaszt használom, használjuk. Olaszul már valamicskét elpötyögök, de még mindig csak az alapszint töredékét.

A szobám kb. 7m x 5m –es, saját/külön bejárattal, fatüzelésű kályhával. Az egész lakás a hegyoldalban található, a völgyből hallani a tehenek kolompolását, reggelente a madarak csicsergését. Azt nem tudom, hogy más időseknél milyen a környezet, de itt nincs okom panaszra. A program keretein belül 300 CHF/hó a lakhatásom költsége. Az összeg magába foglalja a rezsit és minden más költséget is.

A lakáskeresés nem egyszerű, aki ide szeretne jönni (szerintem) 3-4 hónappal korábban kezdjen el kutakodni.

Közlekedés II.

Lugano és vonzáskörzete zónákra van felosztva (ha jól tudom Londonban is így van) és zónák szerint kell bérletet vagy jegyet venni. Nekem 2 zónás bérlet szükséges, 26 év alatt 47 CHF/hó, 26 év felett 60 CHF /hó az ára.

Egy Lugano Central (busz pályaudvar) – Tesserete/Lugaggia jegy ára (26 év feletti, oda-vissza) 7,60 CHF. Használható képet nem találtam róla, az érdeklődőknek segíthet ez a link, vagy ez.

A tavon hajóval is lehet közlekedni a városrészek között, városi buszok, vonatok mellett – erről sajnos nem tudok mesélni, nem használtam sosem.

Egyetem és miegymás

No, itt szeretnék tisztázni dolgokat. Igen, jó családi közegből származom és nem, nem BMW volt a jelem oviban. Amit elértünk, azt családilag értük el okosan, gondolkodva lépkedve előre. 16 évesen önakaratomból dolgoztam nyáron, az egyetem alatt is próbáltam magamat eltartani, minél kevesebb pénzből.

Aláírom, hogy pénzt nem csak kétkezi munkával, de befektetéssel is kerestem (pl: válság alatt OTP részvény vásárlása 1.600-ért utána eladni 4.000-ért, kamaszkori „ünnepi & munka” –pénzek aranyba fektetése).

A tandíj 4.000 CHF/félév. Ezért az összegért az ember kapja az oktatást és a szolgáltatásokat (ingyenes nyomtatás, ingyen (nyomtató) papír, karrier/önéletrajz tanácsadás, AISEC és más tanulmányi csoportokhoz lehet csatlakozni, 0-24 órás könyvtárhasználat (diákigazolvány a belépőkártya), tanulmányi tanácsadás, kutatás/sport –csoportok).

A tanítás 8.30-kor kezdődik, az órák 45 percesek, legtöbbször 2-es „tömbök” vannak. A szünetek hossza és gyakorisága tantárgy- és tanárfüggő. Az sem meglepő, hogy egy tantárgyat leadnak 6-8 hét alatt, hetente magas óraszámban.

Így értékelnek

Általánosan elmondható, hogy mindegyik (!) tárgyhoz szükséges mennyiségben és minőségben is olvasni. Legtöbbször tudományos folyóiratból publikált cikket kapunk (3-6 db/ tárgy) és/vagy tankönyvi fejezet(ek)et.

A cikkek legtöbbször 10 oldalnál hosszabbak, otthon elolvasod, feldolgozod, következő órán megvitatjátok. A vitát lehet szó szerint érteni, állás/néző –pontok ütköztetése. Ehhez jön még hozzá a beadandó („assignment”). Ebből nekünk 2 fajta volt:

1. Otthoni munka

2. Óra (idő)keretén belül.

Erre kapunk pontokat, amik a végső jegy megadott hányadát adja ki. Az osztályozás 1-10-ig terjed (1- leggyengébb 10- legjobb), órai munka, kiselőadások, beadandók (tantárgyfüggő) adja a végjegyet, de ha jól tudom, van olyan kanton/egyetem, ahol 1-től 6-ig van osztályozás.

Félévente 6-8 tantárgya van a diáknak, az utolsó félévben „csak” a „thesis” (~ záró/szakdolgozat). Mennyiségét tekintve 80-120 oldal az átlag, amit elbírálásra beadnak – ezt elmondásból tudom, ennek folyamatáról nem tudok információt adni. Ezen a linken elérhető az órarendem.

Amikor nem kell gondolkodni

Az órák látogatása erősen ajánlott, most október 11-et mutat a naptár, de már 2 különböző tárgyból vagyok benne csoportmunkában és túl vagyok kb. 6-8 beadandón, amiből 1-2 volt hosszabb (5 oldal+).

A pontozással, értékeléssel nem mindig értek egyet (0 pontot kaptam, mert túl mélyen mentem bele 1 kérdésbe), ilyenkor a javító tanárral (Prof vagy PhD hallgató) lehet egyeztetni és elmondják, hogy miért annyi amennyi.

Ami meglepett, hogy egyes tárgyakból itt (sem) kell gondolkodni. Kiadott szövegből definiáld A-t, definiáld B-t, összefüggés/összegzés = max. pont (ezt a javító, PhD hallgató mondta). Elég sokat kell idézni a szövegeket (APA style), plagizáción gondolkodni sem érdemes – elsőre kirúghatnak.

Amerikai lehetőség

Számomra azért erre az egyetemre, szakra esett a választás, mert a Virginia Tech (USA, keleti part) egyetemmel van „double-degree” (dupla diploma) programja. Egy félév Amerika, megér még egy diplomát (Business Administration (Marketing)), úgy, hogy nem kell többet fizetnem. Évente maximum 10 fő mehet ki.

A másodévesek elmondása szerint a V-Tech könnyebb, mint az USI és a megélhetés is olcsóbb. Az amerikai campus/egyetem európai szemmel nézve hatalmas, 30.000 diákja van. Az egyik tanár, PhD tanuló elmondása szerint jelenleg a washingtoni egyetemmel is tárgyalásokat folytatnak egy hasonló programról.

A bulizásról nem tudok mit írni, már otthon se nagyon jártam el. Eddig egyszer ittam egy pohár sört az egyetemhez közeli bárban, ott 4 CHF-et fizettem érte. Számomra szimpatikus, hogy a bárokban, ahogy jönnek az esti órák „nasit” automatikusan adnak az italok mellé.

Részidős állást nehézkes találni, azt tapasztalom, hogy itt sem szeretnek visszaírni a jelentkezőnek és itt (Ticino kanton) szinte mindenhova kell az olasz nyelv (magas fokú) ismerete.

Egyéb információk

Aki vállalkozni szeretne, annak érdemes gyűjtögetni, 25.000 CHF az ára egy Kft-nek. Megfelelő segítséggel 5.000 CHF is elégséges (egy itt élő erdélyi mondta), az egyéni vállalkozás elindítása 200 CHF-be kerül egy zürichi srác szerint.

A magyar ember okos, kreatív nekem is van a fejemben 1-2 ötlet, amiben van fantázia. A piac, választék széles, de meg lehet találni a foltokat, ahová érdemes lehet belépni.

Ticino a harmadik legjelentősebb kanton (ha jól emlékszem) az országban, itt is rengeteg a bank (UBS, Credit Suisse, Raiffeisen, Banco San Paulo, Banco Zürich stb.) így a menedzseri, pénzügyi diplomákkal érdemes megnézni a lehetőségeket.

A városban több egyetem is található, itt van az USI, a BSI, a SUPSI és a Franklin College. Sok a szabadkőműves, az USI egyetem is az. Itt született a „Lugánói tanulmány” c. könyv is Susan George tollából (érdemes utána nézni).

Say goodbye, Hollywood!

A leírtak ellenére 5-7 napon belül hazaköltözöm. Miért? Krónikus boldogtalanság. Amikor kiköltöztem ide egy csillogó szemű, vibráló személyiség voltam – most alig 6 héttel a kiköltözésem utána be vagy zombulva. Boldogtalan vagyok, és számomra a boldogságnál nincs fontosabb dolog.

1.jpg

Az ösztöndíjamat jó eséllyel megtarthatom, de ha nem, akkor is jó eséllyel fogom újra megkapni (programvezető szerint, ha egyszer odaítélik, akkor másodszor is jó eséllyel megítélik). Mivel a kezdéstől számított 7 héten belül halasztottam, így a tandíjam felét visszatérítik.

A számlán lévő pénzt nem hagyom parlagon heverni, amíg én máshol leszek, addig a pénz be lesz fektetve, gyarapodik. Hogy itt folytatom-e? Nem tudom, lehet. A skandináv államokban, Ausztriában és itt-ott még a németeknél is ingyenes az oktatás.

Visszaköltözöm Magyarországra, Kedvesemhez – megtalálom magamat és folytatom az utamat. A döntés a sajátom volt – aki hiszi, hiszi, aki nem, nem – a boldogságot (szerintem) sem eladni, sem megvenni sem lehet.

Úgy hiszem, hogy sikerült tanulnom az Élettől, eddig is tudtam, hogy nem a Barátok közt-ben kell az álmomat keresni, Red Bullal a kezemben, és ha Isten velem, ki lehet ellenem?

Végül az ígért árak

Szőlő (fehér) 3,60 CHF/kg
Szőlő (piros) 2,60 CHF/kg
Szilva 4,90 CHF/kg
Barack 2,70 CHF/kg
Alma 2,70 CHF/kg
Paradicsom 2,60 CHF/kg
Uborka 1,50 CHF/kg
Krumpli 1,30 CHF/kg
Vörös hagyma 1,60 CHF/kg
Fokhagyma 0,80 CHF/kg
Étolaj (Budget) 5,30 CHF/ 1l
Oliva olaj (Budget) 5,60 CHF/ 1l
Toast kenyér 1,05 CHF/kg
Bio Barna kenyér 1,95 CHF/ 300g
Mirelit Pizza 5,60 CHF/ db (330g)
Joghurt 0,55 CHF/ db
Sajtkrém 1,25 CHF/ 500g
Mozzarella 1,45/ 150g
Tasakos leves/szószok, Bon Chéf 1,45 CHF/ db
Felvágott 3,00 CHF/ 100g
Tej, bio 1,80 CHF/ 1l
Tej, dobozos 1,90/ 1l
Tea (kamilla) 1,00 CHF/ 20 tasak
Tojás 2,40 CHF/ 10 db
Kakaópor (Budget) 3,50CHF / 1kg
Nescafé Gold 13,90CHF / 200g
Müzli (Budget) 3,60 CHF/ 1 kg
Rizs 2,30 CHF/ 2kg
Vörös lencse 2,20 CHF/ 500g
Majonéz 1,10CHF / 265g
Tonhal 1,50 CHF/ 155g
Ásványvíz 0,70 CHF/ 1,5l
Spagetti tészta, durum 1,70 CHF/ 500g
Elem, AA(Energizer) 14,90/ 8 db
Fogkrém (Budget) 0,70 CHF (125 ml)
Dezodor, Axe 5,20 CHF/ db (150 ml)
Tusfürdő, Nivea 3,95 CHF/ db (250 ml)
Mosószer, „Yvette Color” 11,20 CHF/ 2l
Csirkemell filé 4,05 CHF/ 100g
Csirkecomb, felső 1,90 CHF/ 100g
Kristálycukor 1,25 CHF/ 1 kg
Liszt (Budget) 0,90 CHF/ 1kg

Svájcban 4 nagy élelmiszer lánc van (Migros, Coop, Denners, Manor), a táblázat a tesseretei Migros alapján készült (2012. október 11-én).

Update: Azóta hazaköltöztem, már Dunaharasztin élek.”

(A történet először a Határátkelő blogon jelent meg.)

Share.

About Author

Leave A Reply