Miért van lemaradva Magyarország?

1

Magyarország csúnyán le van maradva a versenytársak pedig sorra hagyják le hazánkat. Ezt a nem túl kedvező helyzetképet nem mi találtuk ki, hanem az egyik legnevesebb magyar közgazdász. Csaba László akadémikus az Európai Unió aktuális kérdéseiről, Magyarország fejlődéséről is beszélt a minap.

Csaba László szerint Magyarország csúnyán le van maradva, a versenytársak pedig sorra hagyják le hazánkat. Románia például tizenöt éves növekedési pályán áll és lassan utolér minket.

Ennek okait a korszerűtlen tőkeállományban, a képzetlen munkaerőben és az innováció hiányában határozta meg. A világ a robotika és a digitalizáció irányába halad, míg Magyarország a nemzetközi gyakorlattal szemben a tudás helyett az agráriparba fektet.

Az mno.hu-nak kifejtett véleménye szerint „nem atomerőműre, vasútra, mezőgazdaságra, hanem a negyedik ipari forradalom területeibe, innovációra kell költeni, és oktatásra”.

Inkább külföldön próbálkoznál? Válogass közel 1000 álláslehetőség közül?

„Nem az alacsony bérekkel kell versenyezni, hanem a tudásiparba kell befektetni. Enélkül elképzelhetetlen a versenyképesség emelése” – fejtegette az akadémikus.

Ha ez beteljesül, „akkor az értékláncon feljebb kapaszkodva, nőhetnek a bérek. A kivándorlás miatti kényszerű béremelés a hatékonyság növelésére ösztönzi a gazdaságot. Ám a kormány nem segíti, inkább akadályozza a folyamatot: a tőkeigényes fejlesztéseket részesíti előnyben a tudásigényes fejlesztésekkel szemben, az oktatásból hatalmas összegeket von ki ahelyett, hogy oda invesztálna. A határok nyitottsága miatti kivándorlás révén elindult a bérek emelkedése, amit sem lökésszerűen erősíteni, sem megakadályozni sem szabad” – tette hozzá Csaba László.

Érdekes és elgondolkodtató szavak, nem igaz? Az elvándorlás ösztönzi a gazdaságot, mert nő a külföldön szerencsét próbálók száma.

Sokan arról számolnak be, hogy egy viszonylag csekély ösztöndíjból jobban megélnek például Bulgáriában, míg itthon olyan magasan vannak az albérlet ára, hogy képtelenség túlóra, vagy három munkahely nélkül bírni, a lakásvásárlásról ne is beszéljünk.

A cél a fejlődés, nem a visszafejlődés, amely felveti a kérdést, még akkor is, ha valaki szereti a szülőhazáját: hol lehet a legjobban tőkét generálni és megteremteni az egzisztenciát: itthon vagy külföldön?

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: egyhazestarsadalom.hu)

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Gyerekek baj van: Leválasztják Magyaro.ot az EU-ról.
  (Orbán kiskirályság bebetonozni +oligarcha érdek +orosz érdek ,,, Schulz+Merkel+Makron összeáll,
  az új szerződésben az új EU sokkal erősebben tud fellépni.)

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/a-magyar-kormanynak-is-uzent-a-nemet-politikus.4.270373.html

  “alkotmányos szerződést minden tagországnak be kell nyújtani,
  és amelyik nem ért vele egyet, az automatikusan elhagyná az uniót”

  Nem fogják aláírni Orbánék. A médiájukból is látszik.
  Gyerekek, totál leszakad Magyaro. itt vége a dalnak.

  Ez a Fidesz nem a magyar állampolgár érdekét nézni csesszemeg,
  még az is megéri nekik, hogy leválasztják M.o.t az EU-ról. Ez jön át a médiából.
  Ez nagyon nagy baj.

  Valamit tenni kéne már, Hahó!!! (!)
  ( öntudatos független magyar polgárok, hol vagytok ??! )

Leave A Reply