Miért szuper, ha a gyerek több nyelvet beszél?

0

Blog a blogban, azaz a Hortobágyi Rántott Vombat meginterjúvolta a Kelta Vándor blog szerzőjét az írországi életről, gyereknevelésről, a rendkívül érdekes beszélgetésből következzen most egy részlet.

„Zsuzsa férjével és három gyerekével él egy Dublin melletti kisvárosban, Írországban. A három gyermek mindennapjainak terelgetése mellett life coachként igyekszik segíteni világjárók, édesanyák és mondjuk talán úgy, a „magukért tudatosan felelősséget vállalók” életét. (…)

Az emberek alapvetően vidámak, kedvesek, segítőkészek, nagyon szeretik és nagyon közvetlenek a gyerekekkel is. Írország és Dublin is nagyon gyerekbarát, ami abból is következik, hogy rengeteg a gyerek (nem ritka a 4-5 gyerekes családok). Itt a három gyerek inkább átlag, mint „nagycsalád”. Nem is tekintem magunkat sem annak.

A belépőjegyek is sokszor tükrözik ezt: gyakran eleve 2 felnőtt+3 gyerek a családi jegy a 2+2 helyett, na persze olyat is lehet találni. Illetve, ha pl. gyerekekkel járkálsz akár turistaként, akár helyiként, oda fognak figyelni rád és egészen apró gesztusokból is nagyon észre fogod ezt venni! (…)

Azt tudni kell, hogy a mi gyerekeink nem igazán éltek Magyarországon azon kívül, hogy minden évben két hónapot eltöltenek ott nyáron. Csenge – aki a legnagyobb – másfél éves volt, amikor elköltöztünk, a többiek már Dublinban születtek.

Kerüld ki a Brexitet és dolgozz Írországban! Legyél ápoló (havi 2000 euró), hegesztő (2400 euró), szakács (1800 euró) – vagy válogass egyéb ajánlatok között! Ha máshová mennél, az sem gond, ide kattints!

A külföldi élet rengeteg dologban járult hozzá a gyerekek fejlődéséhez: világlátásban, szemléletmódban, nyitottságban, sokszínűségben, másokhoz való viszonyulásukban.

Ahány nyelv, annyi szemléletmód, nagyon könnyen váltanak nyelvek és több nézőpont között már most, végtelenül rugalmasak és empatikusak, és ami nekem személy szerint nagyon tetszik, korukhoz képest nagyon jól ismerik a saját határaikat, ami szerintem sokszor sokkal idősebb korban sem feltétlen jellemző.

Ezzel együtt persze ők is csak pont teljesen olyan gyerekek, mint bármelyik másik…: elevenek, kíváncsiak, őszinték, és igen: néha még idegesítőek is… 🙂

De hosszú távon a fejlett emocionális intelligencián túl mindenképpen ad ez a kaland egy olyan kulturális empátiát is, amivel rugalmasan, könnyedén tudnak nézőpontot váltani és teljesen más hátterű emberek helyzetébe könnyedén beleképzelni magukat.

Szerintem a jövőben bárhol is élnek, járnak majd ezen a Földgolyón, bárkivel is találkoznak, könnyedén megtalálják a közös hangot és bízom benne, hogy mindig a közös legjobb megoldást fogják keresni. Ezt suliban nem feltétlen tanítják… sajnos!”

Érdemes elolvasni a teljes interjút!

Share.

About Author

Leave A Reply