Miért pont WC-papírt vásárolnak fel az emberek?

0

Ezekben a napokban világszerte már-már pánikszerű felvásárlások zajlanak, legyen szó Magyarországról, Európa más országairól vagy akár az Egyesült Államokról. Az egyik legnépszerűbb tétel a WC-papír. De miért?

A kérdésre a válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a WC-papír ugyan fontos termék, de azért a túléléshez nem feltétlenül szükséges. A WeForum szakértőket kérdezett, elég érdekes válaszok születtek.

„Az emberek félnek a kontroll elvesztésétől”

„A WC-papír a kontrollt szimbolizálja. Arra használjuk, hogy tisztaságot teremtsünk vele. Egy olyan esti funkcióhoz, ami egyfajta tabunak számít.

Az emberek a koronavírus kapcsán a kontroll elvesztésétől félnek. A WC-papír pedig azt az érzést nyújtja, hogy képesek fenntartani az ellenőrzést a higiénia és a tisztaság fölött.

Az embereket a jelek szerint nem érdeklik a helyettesítő termékek. A szupermarketek polcai még mindig tele vannak papírtörlőkkel és zsebkendőkkel.

A médiának elég sok elszámolni valója van azzal kapcsolatban, ahogyan a vírusról a közvéleménnyel kommunikált. Miközben rendkívül fontos, hogy a fenyegető veszélyekről őszintén számoljon be, a hisztériakeltés távol áll az ideálistól.” (Brian Cook, University of Melbourne)

„Amikor veszélyben érzik magukat, az emberek szeretik azt gondolni, hogy tettek valamit”

„Ez egy érdekes kérdés. Az a gyanúm, hogy ahhoz lehet köze, ahogyan az emberek reagálnak a stresszre: vigaszt és biztonságot akarnak. A nyugati kultúrában sokaknak a WC-papír nem használata amolyan „hűha” érzés.

Azt gondolom, van egy pragmatikus része is a választásnak: a WC-papír sok helyet foglaló termék, így az emberek általában nem tartanak túl sokat otthon belőle.

Sokan jó eséllyel zsebkendőnek is használhatják a WC-papírt, így úgy gondolhatják, sokra lesz szükségük egy influenza vagy influenza-szerű megbetegedés esetén.

WC-papírból betárazni többé-kevésbé olcsó lépés és amikor veszélyben érzik magukat, az emberek szeretik azt gondolni, hogy tettek valamit. (Niki Edwards, Queensland University of Technology)

„Ez csak egyfajta felkészülés”

„Ez a tökéletes termék. Egyáltalán nem romlandó, és egyike azon kevés termékeknek, amiből ha felhalmoz az ember, biztos lehet benne, hogy fel is fogja használni.

Nem tudom biztosan, de gyanítom, a legtöbb ember általában csak akkor vesz WC-papírt, amikor kifogyóban van, ami gondot jelenthet, ha két hétre karanténba kell vonulni.

Szóval szerintem ez az egész csak egyfajta felkészülés, hiszen máskor is láttuk már, hogy a WC-papír elfogyhat.” (David Savage, University of Newcastle)

„Hatalmas hely marad üresen a polcokon”

„Több tényező is akad. Az emberek nem csak WC-papírt halmoznak fel, a maszkok, kézfertőtlenítők is kifogytak. A konzerveket, és egyéb, nem romló élelmiszereket is nagyon viszik. Az emberek félnek, ezért felhalmoznak. Megveszik, amire szükségük van, és ezek közül az egyik a WC-papír.

A WC-papírt alighanem a mérete miatt vesszük inkább észre, hiszen rengeteg helyet foglal a polcokon. Ha egy kisebb termék fogy el a szupermarketben (mint például a kézfertőtlenítő), az csak kisebb üres helyet hagy a polcokon, amit akár ideiglenesen fel is lehet tölteni a többi termékkel.

Ugyanakkor ha a WC-papír fogy el, akkor hatalmas hely marad üresen a polcokon, amit nem lehet olyan egyszerűen feltölteni.

A másik ok, amiért inkább észrevesszük a WC-papírt, mert nem olyan könnyen helyettesíthető. Ha valamilyen hozzávaló hiányzik mondjuk a vacsorához, akkor veszünk helyette mást, vagy akár teljesen másik vacsorát készítünk.

Ám a WC-papír hiánya mindenki számára frusztráló. Nyilván ott van a zsebkendő vagy a papírtörlő, de az nem ugyanaz, nem igaz?” (Alex Russell, Central Queensland University)

Share.

About Author

Leave A Reply