Miért nem térnek haza a kutatók?

0

Hiába próbálkozik a szlovák kormány, a külföldön élő és dolgozó kutatók csak nem akarnak hazatérni. Indokaik egyszerűek és érthetők, ráadásul minél tovább van külföldön valaki, annál kevésbé hajlik a hazatérésre.

Az egyetemi oktatók és kutatók meglehetősen egyszerű, de hatásos érveket hoztak fel a külföldön maradásra, amikor egy friss felmérésben megkérdezték őket, miért nem akarnak hazatérni.

Magasabb fizetés, a kutatásra szánt pénzek átláthatóbb elosztása, jobban képzett csapat – ez a három fő indok az Értelmet nyer elnevezésű civil kezdeményezés szervezői szerint.

Pontos számok nincsenek arról, hogy hány szlovák egyetemi kutató, illetve oktató dolgozik külföldön (a körkérdésre 197-en válaszoltak). Ami viszont érdekes, hogy míg a határátkelést követően 19 százalékuk mondta azt, hogy nem tervez hazajönni Szlovákiába, egy bizonyos idő eltelte után már 43 százalékuk állította ugyanezt.

KÜLFÖLDI MUNKÁT KERESEL? JÓ HELYEN JÁRSZ!

„Ennek több oka lehet. Például, hogy kint jobban képzett csapatban dolgozhatnak, a kutatásra szánt pénzeket átláthatóbb módon osztják el vagy, hogy ott kint jobban keresnek” – említette a kutatók érveit az InfoRádió összefoglalójában a civil szervezet képviselője, Renáta Hall projektvezető.

Azok, akik visszatértek, azt mondják, hogy kint jobbak a feltételek. Odahaza még a tanulmányi motiváció is elégtelen, emellett pedig jobb hatással van a kutatói munkára egy multikulturális közeg, mert más kihívásokat és összetettebb célokat állíthat az ember elé – állítják egyes egyetemi oktatók.

A szlovák oktatásügyi tárca programot indított a tudós elmék hazacsábítására, megemelték a tudományos munkatársak és a doktorandusz hallgatók fizetését is. Ennek ellenére a minisztérium programját, amellyel visszacsalogatnák a külföldre költözött kutatókat, mindössze húszan használták ki három év alatt.

Hat minisztérium dolgozik „a hazatérés komplex menetén”

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Share.

About Author

Leave A Reply