Miért nem látnak szívesen Rómában?

0

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Európa leglátogatottabb városainak lakói ki vannak akadva, s teljesen megelégelték a tömegturizmust. A városvezetések pedig nemcsak, hogy meghallgatták a panaszokat, hanem elkezdtek tenni is ellenük, ami így, a nyár közeledtével nekünk sem mindegy.

Dubrovnikban létszámlimittel korlátozzák a kíváncsi turistákat, Velencében hasonlóval próbálkoznak, bár ott nem ennyire radikális módszer. Barcelonában az árak és adók emelésével igyekeznek megoldást találni. Megjegyezzük, hogy az utóbbi esetben már a helyiek is megisszák a (rendelet) levét.

Rómában azon gondolkozik a városvezetés, hogy egy no-go zónát jelöl ki a Colosseum köré az utóbbi időben megszaporodott rongálások miatt. A Ligur-tenger partján található Cinque Terre falvai is korlátozni akarják a festői szépségű vidékre belépők számát.

Izland és Bath is erősen gondolkodik

Európában Izlandról érkeztek hírek legutóbb arról, hogy korlátozni akarják a beutazók számát. Ezt főként az idegenforgalmi adó emelésével és adminisztratív lépésekkel igyekeznek elérni. Az adóemelés a népszerű angol üdülőhely, Bath esetében is szóba került, ahogy a Baleár-szigetek kormánya is ehhez folyamodott.

Nemcsak Európában, a világon máshol is gondot okozhat, ha egy hely túlzottan népszerűvé válik a turisták körében. A kambodzsai Angkor, a khmer birodalom egykori fővárosa például ilyen. Nemrég közel a duplájára emelték a belépők árát, és korlátozták a naplementét onnan megtekintő turisták számát.

Áldás és átok

Machu Picchunál, a világ egyik leglátványosabb romvárosánál sem jobb a helyzet, sőt: a perui kormány többek között százfős csoportok ütemes indításával igyekeznek biztosítani a látogatók szabályozott áramlását – írta az Origo.

A turizmus a helyi lakosoknak egyszerre áldás és átok: egyrészt munkalehetőséget, megélhetést biztosít, másrészt viszont rombolja a természeti környezetet és az épített műemlékeket, valamint a mindennapi életminőséget.

(Fotó: pixabay.com/juliacasado1)

Share.

About Author

Leave A Reply